fbpx
NX

Fröccsöntő szerszámtervezés

Műanyag fröccsöntőszerszámok tervezésének automatizálása (NX Mold Wizard)

Az NX Mold Wizard szakmodulja a szerszámtervező cégeknek ad egy olyan korszerű eszközt a kezébe, amelynek segítségével automatizálni lehet a teljes szerszámtervezés folyamatát. A folyamatvarázsló segítségével ellenőrizhetjük az importált vagy NX-ben készült modellt, definiálhatjuk a zsugort, az osztógörbét és az osztófelületet. Az osztás után az NX automatikusan képzi a szerszám feleket. Ezután szabványos vagy egyedi szerszámházak közül választhatunk, majd a szabványos elemeket asszociatív módon helyezhetjük el az összeállításban, úgymint csavarok, kilökők, stb. Az automatikus darabjegyzék készítés, a hűtés és az elektróda készítés mind-mind a Mold Wizard palettáján megtalálható.

img_52eb84481f7a2

Automatizált technológia fázisok

A szerszámtervezés első lépéseként elő kell állítani a szerszámtervezési szempontból megfelelő alkatrészt. A Mold Wizard-ban dolgozhatunk natív NX modellekkel vagy más CAD rendszerből importált adatokkal. Az utóbbi esetben használhatjuk az NX szabványos interfészeit (IGES, STEP, Parasolid) vagy az egyes CAD rendszerekhez kifejlesztett közvetlen fordítókat. Az idegen adatok beolvasásánál jelentkező hibákat az NX fordítói automatikusan javítják, de lehetőség van manuális korrekcióra is. A modell további előkészítésére (pl. formázási ferdeség felrakása) az NX beépített funkciói állnak rendelkezésre.
A további szerszámtervezéshez tartozó geometriai funkciók a Mold Wizard palettájáról érhetők el. Tetszőleges zsugort definiálhatunk a darabra (pl. koordináta irányonként változó, tengelyszimmetrikus). Kialakíthatunk egy- vagy többfészkes szerszámot is tetszőleges elrendezésben. Eközben a Mold Wizard minden felhasználói segítség nélkül a háttérben automatikusan elkezdi felépíteni a szerszám asszociatív szerelési összeállítását.

 

Automatikus osztás és betétképzés

A szerszámtervezés egyik kulcsa a gyors és precíz szerszámosztás. A Mold Wizard automatikusan kiszámolja a lehetséges osztógörbéket, majd ezek alapján létrehozza az osztófelületeket.
A szerszámosztás előtt ellenőrizhetjük a modell felületeit, a rendszer automatikusan kijelöli a megadott szögértéknél kisebb oldalferdeségű felületeket, függőleges felületeket és az alámetszéseket. A Mold Wizard ellenőrzi a szerszámosztás helyességét, majd létrehozza a betéteket.

Szabványos szerszámkatalógusok

A szerszámház építéshez a Mold Wizard tartalmazza a legelterjedtebb szerszámkatalógusokat: HASCO, DME, FUTABA. A szerszámelemeket és paramétereiket könnyen kezelhető párbeszéd ablakokból választhatjuk ki. A Mold Wizard óriási előnye, hogy elemkatalógusa szabadon bővíthető új szabványos és felhasználói elemekkel.
A szerszámház összeállítása után rendelkezésre állnak az elosztógátak és a hűtőcsatornák tervezésére szolgáló parancsok. A Mold Wizard külön funkciót biztosít a gyors és hatékony elektródatervezéshez is. Végül a Mold Wizard darabjegyzék parancsának segítségével automatikusan kilistázhatjuk a felhasznált elemeket.

Elektróda tervezés

Az elkészült szerszámhoz az NX Elektróda tervező moduljának segítségével egyszerűen tervezhetünk elektródákat. A modul rajz sablonjainak segítségével automatikusan létrejönnek az elektróda rajzok a beállási méretekkel. A rajz az elektróda modellel teljesen asszociatív, bármilyen módosítás esetén a rajz is automatikusan változik.

Fröccsöntés szimuláció (Moldex3D)

Az NX8.5 verziótól kezdődően az NX Moldwizard szoftvercsomag tartalmazza az EasyFill Analysis szakmodult, amely Moldex3D alapokon keresztül fröccsöntés szimulációra képes.

!!!