fbpx
NX

PARTsolutions – CAD rendszer független mérnöki alkalmazások

Az ipari cégek többsége rendszerint szabványelemeket használ fel termékei minél gyorsabb elkészítéséhez, mivel így időt és pénzt takarítanak meg. Ezeket a szabványos elemeket katalógusokból választják ki és méretei alapján a rendelkezésre álló CAD rendszerben, 2 vagy 3D-ben modellezik meg. Ez még mindig nem a leggyorsabb megoldás, ezért a szabványos alkatrészeket gyártó cégek alkalmazkodtak a piaci elvárásokhoz és nemcsak nyomtatott formátumban, hanem digitálisan is, modellek formájában is elérhetővé tették alkatrészeiket. Ilyenkor valamilyen interfész segítségével kerül be a kiválasztott modell a CAD rendszerbe, legtöbbször iges formátumban. Ez köztudottan nem lesz parametrikus és gyakran hibásan kerül be az adott CAD rendszerbe.

szabványelem katalógus

Ennek kiküszöbölésére hozták létre a PARTsolutions szabványos és gyártó specifikus elemtár katalógust, amely alkatrészek és összeállítások millióit tartalmazza, a legelterjedtebb CAD rendszerek natív formátumában.

A PARTsolutions szabványelem katalógus immár szabvánnyá vált az ipari szerelvényeket, rendszereket forgalmazó óriások körében (HASCO, STRACK, FESTO). A szabványos elemkönyvtárakat tartalmazó katalógus gyűjtemény piac több más CAD rendszeréhez is közvetlen interfésszel kapcsolódik. A grafikusan megjelenített felületen könnyedén kiválaszthatók a szükséges elemek, azokat gombnyomásra a modellezőbe küldhetjük. Parametrikus rendszer lévén bármikor módosíthatjuk méreteit, mivel a rendszer felkínálja a szabványos méreteket.

A PARTsolutions több, mint 180 termékkatalógust tartalmaz számos jól ismert gyártótól. Emellett a PARTsolutions tartalmaz szabványos alkatrészeket, valamint a DIN, EN, ANSI szabványokat és számos cég saját szabványait pl. Philips, VW, Daimler Chrysler, Audi, stb. Körülbelül 20.000 szimbólum és geometria található a CAM és NC folyamatokhoz.

Annak elkerülése érdekében, hogy a felhasználó elvesszen ilyen mennyiségű adatban, számos keresési funkció található a rendszerben. Keresés végezhető a gyártó, a méret, az utolsó változtatás dátuma, tetszőleges szöveg vagy geometriai hasonlóság alapján. A keresés szűkíthető adott paraméterekre, vagy adott alkatrészekre is.

A PARTsolutions szabványos elemkészletéből mindig a legfrissebb, a gyártó által megadott verzió érhető el. A legfrissebb adatok használata kulcsfontosságú lehet a rövid határidejű projektek esetében. Természetesen minden katalógushoz 365 nap, napi 24 órában hozzá lehet férni az interneten keresztül is.

A PARTsolutions közvetlenül a CAD rendszerből indítható és a kívánt alkatrész a táblázatból kiválasztható. Az így kiválasztott elem a CAD rendszer saját formátumában készül el alaksajátosság, vázlat és egyéb információkkal együtt. Bármely módosítás esetén a CAD rendszer meghívja az adott alkatrész kiválasztó ablakát, megkönnyítve egy másik szabványos elem kiválasztását.

Modulok:

PARTviewer

A PARTsolutions alapja, kezeli a több száz gyártótól származó könyvtárakat, intelligens keresést biztosítva.

A PARTviewer a PARTsolutions alaprendszere, gyors navigálást tesz lehetővé a kívánt helyre a nagyméretű elemadatbázisban. A hatékony keresési funciók, a kulcsszó alapján történő keresés, a helyzetérzékeny funkciók mind-mind azt biztosítják, hogy a nagymennyiségű adatban is könnyen, pár kattintással el lehessen igazodni. A leggyakrabban használt alkatrészek kedvencekként megjelölhetők és később még egyszerűbben hozzáférhetők. Az alkatrészek teljesen parametrikusak, mégis gazdaságosan bánnak a memóriával. Ezen felül az alkatrésztáblázatok szerkeszthetők, bővíthetők, a jellemzők módosíthatók. Természetesen ezek az információk is felhasználhatók keresésre. A PARTviewer egyaránt kezeli a 2D és 3D alkatrészeket, egy könnyen kezelhető Windows Intéző-szerű felhasználói felületen. A PARTviewer használható az összes elterjedt CAD rendszerből, a kiválasztott alkatrész pedig pár egérkattintással megjelenik a CAD rendszerben.

szabványelem katalógus

PARTassembly

Teljes összeállítások készítésére. A beépített tudásbázis és konfiguráció-kezelés segítségével csak a megfelelő alkatrészek használhatók a szerelésben. A minőség az intelligens tervekbe így építhető be. A szerelés struktúrája elmenthető és később újra felhasználható. A szerelések a CAD rendszerben különálló alkatrészként készülnek el. Ezzel fejlesztési idő és költség takarítható meg.

szabványelem katalógus

PARTshaft

Forgásszimmetrikus alkatrészek és tengelyek készítése egyszerűen. A PARTshaft hengeres, tengelyszerű alkatrészek készítését teszi lehetővé a PARTassembly tudásalapú megközelítéséhez hasonlóan. Így könnyen készíthetők hibamentes tervek, az elkészített darabok sablonként elmenthetők általános formátumban, ami utána tetszőleges CAD rendszerben felhasználható. Intelligens tudásalapú alkalmazás ? szabványos és katalógus alkatrészek a mérnökök számára.

PARTconnection

Szabványos elemkötések készítésére

szabványelem katalógus

A PARTconnection segítségével egyszerűen kiválaszthatók a kötőelemek és azok beépítése is. Legszemléletesebb példa a csavarkötés, ahol minden kötési paraméter megadható és bármikor módosítható vagy a CAD rendszerben kijelölt furatokhoz automatikusan ajánlást tesz a rendszer, milyen csavarkötéssel lenne célszerű az elemeket rögzíteni.

!!!