fbpx
NX

Kábelkorbács tervezés

Az autógyárak új járműprogramjainak megvalósítása ma már beszállítók nélkül elképzelhetetlen lenne. A speciális területekre szakosodott beszállítók a járművek különféle részegységeit készítik, vannak akik a karosszériát tervezik és gyártják, vannak akik speciális részeket készítenek, mint pl. a kábelkorbácsokat. Az NX tervezőrendszer speciális szakmoduljai lehetőséget biztosítanak minden beszállítónak arra, hogy a leggyorsabb idő alatt, a legjobb minőségben fejleszthessék ki, vagy készíthessék el az új modelleket, szerszámokat.

kábelkorbács

Az NX Routing Electrical szakmodul lehetőséget biztosít a kábelkorbácsok és a hozzájuk kapcsolódó elemek tervezéséhez, ellenőrzéséhez. A kiinduló adatokat a kábelek leírása és kapcsolási rajza szolgáltatja, vagyis melyik kábel, honnan-hova fog vezetni, milyen csatlakozókon keresztül kell áthaladnia és a csatlakozó melyik pólusába legyen bekötve. Ha ezeket pontosan definiáljuk, akkor a tervezés végén automatikusan keletkeznek a rajzok a kiterített kábelekről, a darabjegyzékek, és a bekötési segédletek, kapcsolási táblázatok. Az NX Routing automatikusan kiszámolja a kábelek hosszát, tömegét és a kibontási hosszakat.

A legtöbb autógyár ma már úgy tervezi a kábelkorbácsokat, hogy a 3D-s modelleken – a karosszérián – definiálja az átvezetési pontokat és a csatlakozók helyeit. Ezután a tervezőmérnök a köztes helyeken megtervezi a kábelek 3D-s elvezetését, majd ezután készíti el a kábelköteg 2D-s kiterített rajzát.

kábelkorbács

A kábelkötegeket meg lehet bontani a köztes szakaszokon is, hogy az egy kötegben érkező vezetékeket egy-egy csatlakozóhoz odavezethessük. A csatlakozók felruházhatók különféle tulajdonságokkal, amelyek a későbbiekben segítségünkre lehetnek. Ilyen tulajdonság például, hogy milyen irányban lehet a két csatlakozót helyesen összedugni, vagy az, hogy a kábeleket milyen hosszan kell lecsupaszítani ahhoz, hogy könnyedén lehessen belehelyezni a csatlakozóba. Definiálhatjuk azt is, hogy milyen hosszan nem törhet meg a vezeték a csatlakozók után, kiküszöbölve ezzel a kábelek sérülését. A csatlakozók közti útvonalat könnyedén létrehozhatjuk, álljon az egyenes szakaszokból, körívekből, vagy akár szplájnokból.

kábelkorbács

A gyártáshoz szükséges dokumentáció az NX Routing Electrical szakmodul használatával azonnal készen áll, amint a kábeleket, bekötéseket, útvonalakat rendre meghatároztuk.

NX kábelkorbács tervezés

!!!