fbpx
NX

Felsőkategóriás végeselem megoldó

Az NX Nastran egy felső kategóriás végeselemes (FEA) megoldó. Világszerte a nagyobb gyártók eszköze, ami termékeik megbízhatóságának, optimális megoldásainak elemzéséhez nyújt segítséget, egyre rövidülő tervezési ciklust eredményezve.

nastran

A Nastran több mint 30 éven keresztül volt majdnem minden nagyobb vállalat mérnöki analízis eszköze (CAE), a repülőgépipari, védelmi, autóipari, hajóépítési, nehézipari, továbbá orvosi és fogyasztási cikkek számítógépes mérnöki elemzésének területén – ipari szabványként a számítógéppel támogatott szerkezeti analízishez (feszültség, rezonancia, hővezetés, stb.).

Az NX Nastran képes kiszolgálni akár a több felhasználós, több végeselemes pre- és posztprocesszort egyidejűleg használó végeselemes “műhelyek” igényeit is. Alkalmas az extrém hardver-körülmények nyújtotta lehetőségek kihasználására az arra felkészített hálózatos, több processzoros, hatalmas memóriájú munkaállomásokon, számos operációs rendszer alatt. A modell méretének korlátot a hardver szab. (Az NX Nastran-nal már több százmillió szabadságfokkal rendelkező statikai feladatot is megoldottak, és sikerült már 1 milliárd szabadságfokú modell beolvasása is.)

Az NX Nastran ideális megoldás azon felhasználók számára, akik rugalmas, megbízható, költséghatékony végeselemes megoldót szeretnének használni, és amely a szimulációs lehetőségek széles skáláját kínálja. Az NX Nastran magas szintű együttműködésre képes nagyszámú CAE alkalmazással, így egységes hátteret biztosít a különböző felhasználói igények egy megoldóval történő közös kiszolgálására a digitális szimuláció területén.

A fentieknek megfelelően, a Siemens az NX Nastran megoldót önálló termékként a következő csomagokban kínálja:

Szoftvercsomagok:

Basic: Az NX Nastran alapcsomagja lineáris statikai, sajátlengési, kihajlási és hővezetési feladatok megoldására.

Advanced Nonlinear: Csomag végeselemes modellek nem-lineáris viselkedésének szimulációjához: alkatrészek érintkezése, geometriai és anyagi nem-linearitás (nagy elmozdulások, nagy alakváltozások). Kiegészítés a Basic csomaghoz. Az Advanced Nonlinear csomag a jól ismert és elismert ADINA integrált terméke az NX Nastran megoldóban.

Dynamic Response: Erő vagy elmozdulás gerjesztett dinamikai feladatok megoldására, ahol a terhelés az idő vagy frekvencia függvénye
NX Nastran – Superelements: Nagyméretű és összetett végeselemes modellek kisebb részekre (szuperelemekre) történő szétdarabolásában, és ilyen módon történő megoldásában játszik szerepet.

Direct Matrix Abstraction Program (DMAP): Programozási lehetőség, amely a felhasználók számára az NX Nastran algoritmusainak kiegészítését, illetve saját alkalmazások fejlesztését teszi lehetővé.

Optimization: Az iteratív terméktervezési ciklus hagyományos menetét könnyíti meg annak automatizálásával, meghatározva a konstrukció adott körülményekhez legjobban igazodó (optimális) szerkezeti paramétereit.

Aeroelasticity: A szerkezet viselkedését levegő áramlása közben szimulálja.

Rotor Dynamics: Egy új dinamikai szimulációs lehetőség forgó szerkezetek (tengely, ventilátor, turbina, stb.) vizsgálatára.

NX Nastran for Femap: A FEMAP egy Windows natív pre- és posztprocesszor alkalmazás, amely az NX Nastran-nal együtt a legoptimálisabb megoldást azok számára, akik a komplett, önálló végeselemes szoftvercsomagot igényelnek, és egyben ki akarják használni az NX Nastran nyújtotta szimulációs lehetőségeket.

Az NX Nastran nem csak önálló termékként érhető el az analízist magas szinten művelő mérnökök számára, hanem a Siemens PLM Software valamennyi piacon lévő tervezési és elemzési programja (NX, Solid Edge, FEMAP) alatt egységesen alkalmazott végeselemes megoldója is egyben.

!!!