TECNOMATIX

Plant Simulation – Tecnomatix

Gyár, gyártósor és folyamat szimuláció és optimalizáció

A Plant Simulation (korábban: eM-Plant) anyagáramlás szimuláció végrehajtására alkalmas rendszer. Klasszikus értelemben az anyagáramlás az üzemekben történő anyag, gyártmány áramlásának (pl. szállítószalagon vagy akár járművön) történő leírását jelenti. A Plant Simulation magyar nyelvű felhasználói felülettel könnyíti meg a folyamatszimulációs feladatok elkészítését.

A legnépszerűbb felhasználási területei a gyártócellák, gyártósorok, üzemcsarnokok területén történő áramlási folyamatok szimulációja, és elemzése. Ilyen esetekben a három legfontosabb kérdés, ami miatt szimulációt érdemes végrehajtani:

A Plant Simulation egy diszkrét, esemény-vezérelt szimulációs rendszer, ami azt jelenti, hogy a folyamatosan előre haladó időben a rendszer csak a valamilyen szempontból lényeges események diszkrét pillanatait vizsgálja. Ilyen lényeges esemény lehet, például, amikor egy darab megérkezik egy szállítószalag elemre, vagy amikor elhagyja azt.

A gyártási folyamat Plant Simulation alapú szimulációjával kimutathatók az alacsony vagy túlzott raktárkészletek, az alul vagy túlterhelt szállítószalagok, és a rendszer szűk keresztmetszetei, amelyek a gyártás hatékonyságának visszaesését eredményezhetik.

Mind a 2D, mind a 3D szimulációhoz rengeteg kész alapelemet biztosít a Plant Simulation rendszer, de persze készíthetünk saját elemeket is.

Plant Simulation - Tecnomatix

A gyártási folyamatok ilyen módon történő szimulációja komoly költségeket tud megtakarítani a vállalatok számára. Például 2002-ben a BMW müncheni gyárában.

A Plant Simulation gyártási rendszerek és folyamatok modellezését és szimulációját teszi lehetővé. Használatával optimalizálható az anyagáramlás, az erőforrás felhasználás és a logisztika a gyár minden szintján a teljes gyártóüzemtől a helyi gyártósorokig hajtottak végre egy elemzést a kamionforgalom csökkentésére a gyár területén Plant Simulation alapon, aminek az eredményeként 10%-kal csökkent a kamionok száma a gyár területén, 12,7%-kal csökkent a kamionok által a gyár területén töltött idő, és jelentősen csökkentek a belső közlekedés várakozási idejei.

A Plant Simulation segítségével a gyártás logisztikája modellezhető a rendszer viselkedésének elemzésére és teljesítményének optimalizálására. A számítógépes modell lehetőséget nyújt különböző változatok kipróbálására, vagy “mi lenne ha” jellegű vizsgálatokra a meglévő gyártósor megbontása, vagy a tervezett gyártósor megépítése előtt. A számos elemzőeszköz, statisztika és grafikon lehetővé teszi a különböző gyártási helyzetek elemzését, és gyors, megfelelően alátámasztott döntések meghozását a gyártástervezésnek már a korai szakaszában.

A Plant Simulation segít a felhasználóknak:

Funkciók:

Előnyök: