fbpx
TECNOMATIX

Mozgásrögzítés (MICROSOFT KINECT)

A Microsoft néhány éve még játékkonzolként fejlesztette ki a Kinect kamerákat, amelyeket azonban 2012-től Kinect for Windows néven már a normál asztali számítógépek számára is elérhetővé tett, így nyitva meg a lehetőséget számos speciális (pl: orvosi, mérnöki, stb.) alkalmazás számára, hogy az emberi testtel szorosabb számítógépes interakciót valósítson meg.

A Siemens Jack fejlesztő csapata felismerve a Kinectben rejlő lehetőséget szorosan együttműködve a Microsoft csapattal integrációt valósított meg a Jack rendszer és a Kinect között. Ily módon a Kinecttel követett ember mozgását közvetlenül lehet elemezni a Jack ergonómiai eszközeivel.

Mozgásrögzítés (VICON TERMÉKEK)

Mindamellett, hogy a Jack rendszerben bármilyen emberi mozgásról könnyen animációt lehet készíteni az egyes munkafázisok megadásával, sokszor hasznos lenne az, hogy közvetlenül a valós ember mozgását lehessen elemezni.

Erre szolgál a mozgásrögzítés, amikor egy speciális kamerákkal körbevett környezetet valós időben tudunk vizsgálni. A vizsgált személyre un. markerek, jelölők kerülnek, amiknek a segítségével a valós személy nevezetes pontjai (pl. a főbb csuklók) és a virtuális emermodell összerendelhetők. A Jack rendszerhez a Vicon cég mozgásrögzítő eszközei javasoltak, amelyek közül a Bonita kamerák kiemelkednek a minőségükkel és a megfizethető árukkal.

A Bonita (illetve a nagyobb testvér T-Series) kamerák által rögzített adatok feldolgozására a Vicon cég Nexus és Tracker szoftverei alkalmasak.

A tőbb alkalmazási területei a mozgásrögzítésnek:

A mozgásrögzítési technológia egyaránt lehetőséget biztosít a mozdulatok nagyon pontos felvételére (pl. 4×4 m-es területen 1mm pontossággal), illetve a speciális nagyon gyors mozdulatok rögzítésére is (250fps sebességű felvétel). Az így rögzített mozgásokon a Jack összes elemző és analízis funkciója közvetlenül használható.

Orvosi alkalmazások

A mozgásrögzítésnek két fő orvosi alkalmazási területe jellemző. Az első a sportorvosi alkalmazás, ahol az élsportolók teljesítménye, és hatékonysága javítható a mozdulatok ilyen szintű elemzésével, illetve az egyes izomcsoportokra ható terhelések vizsgálatával csökkenthető a sérülések kockázata.

A másik orvosi terület, ahol jól használhatók a mozgásrögzítés eredményei –a sérülések utáni rehabilitáció, ahol annak megállapításában nyújtanak nagy segítséget az így készített felvételek, hogy hány százalékos a gyógyulás például egy lábsérülés után, illetve mit kell másképp csinálni (testtartás, stb.), hogy további javulás legyen elérhető.

!!!