fbpx
TECNOMATIX

Plant Simulation Foundation – ha eddig csak az ára miatt nem épített digitális ikerpárt

Az új Tecnomatix Plant Simulation Foundation szoftver egy kiváló ár érték arányú termék, mely elsődleges küldetése, hogy a kis- és középvállalatok számára is megnyissa az utat a digitális ikerpár építés előtt, így a lehető legszélesebb kör képes a szimuláció előnyeit üzleti előnnyé kovácsolni.

A Plant Simulation szoftverben a gyártási, logisztikai egységek digitális párja építhető fel, amelyen szabadon lehet vizsgálatokat, szimulációkat végezni.

Elsődleges előnye a szimulációnak a termelékenység javítása azáltal, hogy a virtuális térben gyorsan és hatékonyan megtalálhatók a szűk keresztmetszetek, költség mentesen lefuttathatók ún. „mi van ha” vizsgálatok. 

Továbbá vizsgálhatók a nem várt események hatásai, például a gépállások. Könnyedén meghatározhatjuk, hogy a termelő gép javított rendelkezésre állása mennyi többlet termelékenységet ad, így elvégezhető a megtérülés számítás.

A szimuláció nagyszerű alapot ad arra, hogy a raktárkészletet és készletszinteket (WIP) is optimalizáljuk. Ezen optimalizálás természetesen jótékony hatással bír a cég pénzügyi mutatóira.

A Plant Simulation nem csak a gépeket, AGV-ket, targoncákat és anyagáramokat képes szimulálni, hanem figyelembe veszi a dolgozókat, azok kompetenciáját, műszakrendjét is.

A 2D/3D-ben létrehozott digitális ikerpárral a gyártósor vagy raktárrendszer mérete is optimalizálható akár meglévő rendszerről legyen szó akár új építésű, tervezési fázisban lévő rendszerről.
Manapság elmondható, hogy egyre több ügyfelünknél előírás a tervezési fázisban a digitális ikerpár építés és tesztelés, amivel elkerülhető a jelentős tervezési hibák, valamint validálható a gyártósori kapacitás.

A virtuális térben felépített gépek, gyártó eszközök, mint objektumok széleskörűen paraméterezhetőek, a gyártott anyagok vagy mozgó objektumok Sankey-diagramokon, és beépített statisztikai ablakokban vizsgálhatók.

Az egyes gépek energiafelhasználása is szimulálható, így ha a gyártó cégnek az energiacsökkentés a prioritás akkor a Plant Simulation erre optimalizálja a gyártás.

Plant Simulationben elérhető Factory51 példa gyár áttekintő ábrája.

A Plant Simulation Foundation csomagban létrehozható 500 objektum, amely a leggyakoribb gyár méretre, szimulációs alkalmazásra bőven elegendő. Ez az szám az aktív anyagáram objektumokra vonatkozik. Nem számolódnak bele az összekötők (connector), táblázatok (datatable), metódusok (method) és nem számolódnak bele a mozgó elemek sem!

A fenti képen látható példa gyár modell 404 darab elemet tartalmaz, miközben az alábbi modellezett jellemzőkkel rendelkezik:

A fentiek alapján a Plant Simulation Foundation új szoftver csomag kiváló segítséget nyújthat az aktuális termelési kihívások megoldásában, vagy a később, várhatóan 2021 második felében bekövetkező termelési felfutás optimalizálásában. A graphIT Kft. továbbra is rendelkezésre áll kedves ügyfelei számára a digitalizációs feladatainak megoldásában.

Bővebb szakmai információt az április 7-én induló online workshop-on tudunk nyújtani:

Németh Márió
mario.nemeth@graphit.hu

!!!