fbpx
Váll-Ker Kft. (Solid Edge)

Váll-Ker Kft.

Solid Edge segítségével a Váll-ker Kft. 85 százalékkal kevesebb időt fordít a tervezésre
www.vall-ker.hu

Kihívások:

  • Közel 50.000 fájl kezelése és rendszerezése
  • A tervezésre szánt idő csökkentése

 Siker kulcsa:

  • Az adatok újrafelhasználhatóvá és módosíthatóvá váltak
  • Fejlesztési költségek csökkentése
  • Jobb minőségű termék alacsonyabb költségek mellett

Eredmények:

  • Tervezésre szánt idő 85 százalékkal csökkent
  • Az adatok átláthatóvá és kezelhetővé váltak, így könnyedén megtalálhatók, mikor szükség van rájuk
  • A Solid Edge segítségével éves szinten egyre több termék kerül piacra


vall-ker_STAR-WATER_3_kandalloÚt a sikerhez

A Váll-Ker Kft. neve egyet jelent a rugalmas gyártással és a kiváló minőségű kandallókkal. A vállalat 1992.-ben kisvállalkozásként kezdte meg a kandallók gyártását. A folyamatos megújulásnak és a minőségi termékeknek köszönhetően jelenleg élen jár a magyar kandalló gyártás piacán – kiszolgálva mind a német, a dán és az angol piacokat.

Az elmúlt több mint két évtized alatt a vállalat nagy fejlődésen ment keresztül mind méretben mind pedig technológiailag. A kezdetekkor a partnerek által biztosított összeszerelési rajzok alapján történt a gyártás. A későbbiek során egyre többször merült fel az igény, hogy a vállalkozás maga tervezze meg a legyártandó terméket. A Váll-Ker Kft. lépést tartva az újonnan felmerülő igényekkel megkezdte a kandallók összeszerelése mellett, a tervezést is.

Kezdetekben a tervezés 2D-ben zajlott, így az egyes termékek piacra kerülési ideje akár 2-3 hónapot is igénybe vett. Ezzel párhuzamosan a termékek iránt megnövekedett kereslet és egyre több termék tervezésére és legyártására lett volna szükség, – a gyártási és szállítási határidők egyre szorosabbak lettek. A vállalatnak korszerűbb tervezési eljárás után kellett néznie, hogy felgyorsítsák a termékek tervezését. Számos tervező programot megvizsgálva a Siemens Solid Edge nyújtott megoldást az összes tervezéssel kapcsolatos problémájukra.

A Solid Edge bevezetésével a tervezési idő 5-6 hétről lecsökkent 1 hétre. Ezzel nem csak jelentős költségeket takarított meg a vállalat, hanem 85 %-al kevesebb időt fordítottak az egyes termékek tervezésére. Ez nagy előrelépést jelentett a vállalat számára. A tervezési idő lecsökkenésével egyre több vevői igényt tudtak kielégíteni így egyre több típusú kandalló került a piacra. Jelenleg átlagosan 40-60 új típusú kandalló kerül piacra évente.

„Több mint 30.000 kandalló kerül értékesítésre éves szinten. Így mára már elképzelhetetlen számunkra, hogy a technológiai fejlesztés nélkül, hogyan tudnánk megoldani ekkora volumenű termelést.”

Tóth István, ügyvezető

Lemezmegmunkálás

A lemezalkatrész tervezés a Solid Edge egyik alapvető tervezési funkciója, mely végigkíséri a tervezéstől egészen a gyártásig tartó folyamatot. A Solid Edge segítségével a 3D-s modellből automatikusan terítékrajzot lehet készíteni, amelyet a szoftver automatikusan kiszámol.

„A Solid Edge bevezetésével csupán megadjuk a számításához szükséges paramétereket és ezek alapján a program automatikusan kiszámolja a terítéket, amely követi a lemezalkatrészen történő változtatásokat. Nekünk csak a végleges alkatrészeket kell megterveznünk hajlítva.”

Csókási János, tervező mérnök

Egyre növekvő elvárások

vall_ker_starwaterA Váll-Ker Kft.-vel szemben magasak a piaci elvárások. „Alapvető követelmény, hogy a termékek minél jobb minőségben és minél olcsóbban kerüljenek piacra. Annak érdekében, hogy minél több időt tudjunk megspórolni tervezéskor, szükséges egy jó tervező program!” Tóth István ügyvezető.

A kandalló nem csupán egy használati cikk, hanem egy divatcikk is, amely a lakás része. A tervezéskor figyelembe kell venni, hogy a kandalló hangsúlyos eleme a térnek, harmonizálnia kell a környezetével, így a vevők számára fontos a jó minőség mellett, hogy igényeikhez igazodó terméket vásároljanak. A kandallókkal szemben minduntalan egyre magasabb elvárásokat támasztanak mind a vevők, mind pedig az engedélyező szakhatóságok. Az idők során ugyanúgy, mint minden más iparág a kandalló gyártás is számos változáson ment keresztül, – megváltozott külalakjuk, hatásfokuk, emissziós értékük, működési elvük és ezekkel együtt műszaki tartalmuk is.

Csókás János a Váll-Ker Kft. tervező mérnöke elmondta: „Az elvárások teljesítése közül talán a legnagyobb kihívást a káros anyagok kibocsátásnak csökkentése jelentette számunkra. Azonban a Solid Edge segítségével intuitívabban tudunk új utakat, megoldásokat keresni a problémára. Jelenleg is a hőtani szimuláció segítségével szimuláljuk a kandallóban zajló hőtani folyamatokat, áramlásokat. Ezzel egyrészről optimalizálni tudjuk a kandalló működését másrészről pedig redukálni tudjuk a gyártási költségeket.

Minden kandalló kötelező jelleggel végig megy a több hetes engedélyeztetési eljáráson. Minden esetben, ha az engedélyező hatóság a kandalló kialakításával kapcsolatban kifogást talál, javítani kell a kifogásolt részt. A kandallókat kizárólag engedélyeztetését követően lehet csak sorozatgyártásba adni. Az engedély megszerzését követően semmilyen változtatás nem hajtható végre a terméken, amely érinti a tűzteret, az ajtók kialakítását vagy akár a működési elvüket.

„Jelenleg több Solid Edge licenc-el rendelkezünk. Mindegyik licenc-ünk integrálva van a SharePoint rendszerünkhöz, azonban annak érdekében, hogy le tudjuk csökkenteni az engedélyezési eljárásra szánt időt további bővítéseket tervezünk.”

 Csókási János tervező mérnök

Vall-ker_Kerti-kemence_1Szoros együttműködés

A tervezés felgyorsítására a kiemelkedő fontosságú az adatkezelés is. „Annak köszönhetően, hogy közel 50.000 fájlt kezelünk és az egyes alkatrészek akár több termékbe is beépülnek, fontos szempont volt a Solid Edge választásakor, hogy a keletkező adatokat a későbbiek során integrálni tudjuk egy adatkezelő rendszerbe. A Solid Edge Insight és SharePoint használatával nem csupán az adatok kereshetőek könnyedén vissza, hanem a módosítások is könnyebben elvégezhetők. „ – Csókási János tervező mérnök

A Váll-Ker Kft. számára nem csupán a szoftver tudása volt az egyetlen szempont, hanem megtérülés és az egyéb olyan szolgáltatások is, amelyet a szoftver hatékonyságát növeli. „A mérnökök alaposan mérlegelték a piac által nyújtott lehetőségeket és a Siemens Solid Edge-re és a graphIT Kft.-re esett a választásuk.” – mondta el Tóth István ügyvezető

„Tudásunk bővítése és a szoftver minél jobb kihasználása érdekében a graphIT Kft. által szervezett oktatások is részt veszünk. Azonban még így is előfordul, hogy egy-egy feladattal elakadunk. Minden ilyen esetben számíthatunk a graphIT Kft. szakmai segítségére, így nem kell napokat eltöltenünk azzal, hogy rájöjjünk, hogy hogyan tudnánk megoldani a feladatot.” – Csókási János tervező mérnök

!!!