fbpx
Diatron Zrt. (Solid Edge)

Diatron Zrt.

A Diatron Zrt. elsődleges tevékenysége a humán gyógyászati és állatorvosi vérkép elemző gépek tervezése és gyártása, továbbá az ehhez tartozó kémiai reagensek előállítása.
www.diatron.com

logo_diatron

Kihívások:

  • Fejlesztési és piacra kerülési idő csökkentése
  • Kevesebb fizikai prototípus
  • Kommunikációs problémák kiküszöbölése a partnerek és a fejlesztők között
  • Tervezési hibák minimalizálása

Eredmények:

  • Szinkronmodellezési lehetőségek kiaknázása
  • Fejlesztési költségek csökkentése
  • Fotó realisztikus 3D nézőkép a partnereknek
  • Nemzetközi együttműködés megvalósulása

Siker kulcsa:


Minőség és megfizethetőség

Siemens-PLM-Diatron-Siemens_final2A Diatron Zrt.-t azzal a céllal alapították, hogy kiszolgálja a fejlett és fejlődő országok orvosi rendelőit, továbbá a kis- és közepes kórházait. A magyar tervezők által tervezett humán gyógyászati, az állatorvosi célú vérkép elemző rendszerek és kémiai reagensek a világ 110 országába jutnak el.

A vállalat fő céljának tűzte ki, hogy világszinten vezető pozíciót érjen el az in-vitro diagnosztikai eszközök piacán. A Diatron Zrt. eladásai az elmúlt évek során folyamatosan növekedtek – évente meghaladva a 20 százalékot, annak köszönhetően, hogy termékei könnyen kezelhetőek, illetve ár-érték arányuk kimagasló. Azonban ezen termékek népszerűségének legfőbb oka, hogy képes megfelelni a vevők elvárásainak. A humán és állatorvosi eszközök minden esetben kiemelkedő odafigyelést és precizitást kíván a gyártóktól, ezért a gyártók termékeiket folyamatosan fejleszti, tökéletesíti. A cél, hogy minél precízebb és minél több funkcióval rendelkező eszköz kerüljön a piacra, a fajlagos költségek csökkentése mellett.

A termékek fejlesztése során nem csupán a technológiai újítás lényeges, hanem termék megjelenése is. A vevők számára fontos szempont a precizitás mellett, hogy minél kisebb helyen elférjen az eszköz, mivel a legtöbb esetben a diagnosztikai központok szűkös hellyel rendelkeznek. A másik fontos szempont, hogy a terméknek elérhető áron kell a piacra kerülni.

A diagnosztikai gépekkel szemben támasztott elvárások nagyon magasak, így a vállalat életében 2012-ben eljött a technológiai bővítés és fejlesztés ideje. Az innovációs folyamat során a vállalat ismételten a Solid Edge Software mellett tette le voksát. Köszönhető mind ez annak, hogy teljes mértékben meg voltak elégedve mind a szoftver funkcionalitásával, mind pedig a graphIT Kft. szakmai támogatásával.

40 százalékkal gyorsabb termékfejlesztés, kevesebb fizikai prototípus

Siemens-PLM-Diatron-Siemens_final3Adott terméktervezés során számos módosításra van szükség a szigorú műszaki követelmények és a gyártási költségek alacsonyan tartása miatt. A módosításokat nemcsak natív Solid Edge modelleken kell elvégezni, hanem a beszállítóktól érkező köztes formátumú (step, iges, jt) modelleken is. Szinkronmodellezésnek köszönhetően ezek a módosítások gyorsan és hatékonyan végrehajthatók, akár a natív vagy a köztes formátumú modelleken is.

„A Solid Edge szinkronmodellezési technológiájának mindennapos használata nagyban hozzájárul a magas szintű terméktervezés sikeréhez. A Solid Edge használatával nem csupán közel 40% százalékkal lett gyorsabb a formatervezés, hanem a modellek módosításának az ideje is a felére csökkent.” – Mohos Tamás a Diatron Zrt. mérnöke

A termékfejlesztés egy összetett folyamat, amelyben számos mérnök és más társosztályokon dolgozó személy vesz részt és egy fejlesztési ciklus átlagosan 2 év. A virtuális 3D-s prototípus segítségével lehetőség van a piaci igények, a gyárthatóság és a költségek optimális összehangolására. A virtuális prototípus minden a terméktervezésben résztvevő személy számára elegendő információt hordoz a termék szériagyártásba történő bevezetéséhez.

„A Solid Edge szinkronmodellezési technológiájának mindennapos használata nagyban hozzájárul a magas szintű terméktervezés sikeréhez. A Solid Edge használatával nem csupán közel 40% százalékkal lett gyorsabb a formatervezés, hanem a modellek módosításának az ideje is a felére csökkent.”

Mohos Tamás a Diatron Zrt. mérnöke

A tervezőrendszer segítségével a folyamatban résztvevő összes szereplő, még a prototípus gyártás előtt találkozhat a termék 3D-s modelljével, amely az összes paramétere azonos a legyártásra kerülő darabbal. Ezek a paraméterek, fizikai tulajdonságok szabadon változtathatók 3D-s virtuális modellen a piaci igények és gyártási lehetőségeknek megfelelően ezzel csökkentve a prototípusok darabszámát és azok előállításának költségeit.

„Nagy segítséget nyújt a Solid Edge, mivel előfordulhat még a legjobban megtervezett alkatrész gyártásakor is, hogy a papír alapú műszaki rajzon nem látható egy apró, azonban jelentős részlet, ami akár megváltoztathatja az egész gyártott termék minőségét. Annak érdekében, hogy az ilyen jellegű hibákat elkerüljük, a beszállítóinak 3D-s PDF modellt is küldünk, amelyet a Solid Edge-ben készült 3D-s modellről egy gombnyomással tudunk ki menteni.” – Kenyeres Gábor a Diatron Zrt. fejlesztő mérnöke

„Nagy segítséget nyújt a Solid Edge, mivel előfordulhat még a legjobban megtervezett alkatrész gyártásakor is, hogy a papír alapú műszaki rajzon nem látható egy apró, azonban jelentős részlet, ami akár megváltoztathatja az egész gyártott termék minőségét.”

Kenyeres Gábor a Diatron Zrt. fejlesztő mérnöke

A Pictus 500 tervezése során nem csupán a szoftver és a tervezendő eszköz paraméterei voltak egyediek, hanem maga a projekt is. A projekt különlegességét az adja, hogy a Diatron Zrt. nemzetközi együttműködéssel valósítja meg egy projektet.

A Solid Edge lehetőségeit kihasználva a Diatron Zrt. a berendezés tervezése során egy harmadával csökkentette a fizikai prototípus gyártás költségeit.

Szorosabb együttműködés

„Fontos szempont számunkra, hogy innovatív és magas színvonalú terméket és szolgáltatást biztosítsunk vevőink és partnereink számára, amelyek hozzájárulnak világszerte az emberek egészségéhez és jólétéhez.”
A partnerek számára fontos szempont, hogy a berendezések megfeleljenek végfelhasználók igényeinek. Azonban a hosszú távú együttműködés érdekében nélkülözhetetlen a termékekhez kapcsolt egyéb szolgáltatások. Ezt szem előtt tartva a Diatron Zrt. kiemelkedő támogatást nyújt termék telepítéséhez és szervízeléséhez.

„A graphIT Kft. terméktámogatói minden esetben készséggel segítenek a tervezési és egyéb szoftverkezelési problémák megoldásában. (…) A graphIT Kft. által fejlesztett alkalmazások és makrók segítségével hatékonyabb a munkavégzés.”

Kenyeres Gábor a Diatron Zrt. fejlesztő mérnöke

A Diatron választása sem véletlenül esett ismét a graphIT Kft.-re. Fontos szempont volt a hosszú távú eredményes közös együttműködés is. „A graphIT Kft. terméktámogatói minden esetben készséggel segítenek a tervezési és egyéb szoftverkezelési problémák megoldásában. Legyen szó egyszerű apróbb kiegészítő megoldások fejlesztéséről vagy akár egészen specifikus egyedi megoldások közös kidolgozásáról. A graphIT Kft. által fejlesztett alkalmazások és makrók segítségével hatékonyabb a munkavégzés.” – Kenyeres Gábor a Diatron Zrt. fejlesztő mérnöke

„A termékek fejlesztésekor számos fejlesztőmérnök és tervező vesz részt a folyamatban, így rendkívül sok adat generálódik. Ezeknek az adatoknak a megfelelő kezelése papír alapon nem megoldható. Így tervezzük, hogy a közeljövőben új vállalatirányítási rendszert vezetünk be, melybe a Solid Edge-t is integráljuk.”

!!!