fbpx
Euroform (NX)

Euroform Kft.

Az Euroform a fröccsöntött műanyag alkatrészek gyártásához használt szerszámok egyik vezető fejlesztője és gyártója Európában. Ügyfeleink közé tartoznak többek között autóipari, valamint élelmiszer- és csomagolóipari vállalatok.
www.euroform.hu

Kihívások:

  • Technológia igényeknek és minőségi elvárásoknak megfelelni
  • Tervezési idő csökkentése

Eredmények:

  • 11 százalékkal magasabb piaci részesedés
  • Tervezésre szánt idő 50 százalékkal csökkent

Siker kulcsa:
Egy lépéssel mindig a piac előtt

euroform_alkatresz2Euroform neve ismerősen cseng számos autóipari beszállító számára. Az 1993-ban Magyarországon létrehozott cég az elmúlt több mint 20 év alatt Európa egyik vezető fejlesztőjévé és gyártójává vált a fröccsöntött műanyag alkatrészek gyártásához használt szerszámok piacán – kiszolgálva a szlovák, német, svájci piacokat és Dél-Koreát. „Az elmúlt időszakban termelésünk megduplázódott. Évente átlagosan 150 – 170 szerszám kerül megtervezésre és gyártásra.” – Harcsa István, szerszámüzem vezető

Legfőbb vevői között számos iparág megtalálható. „Termékpalettánk széles – gyártunk alkatrészeket akár háztartási eszközök műanyag részeihez, akár csomagolástechnikai eszközökhöz, azonban legfőbb profilunk az autóipari alkatrészek szerszámainak tervezése. Legyen szó akár akusztikai burkolatról, légbeszívó rendszerről, pedálokról, üvegtokozásról, burkolat elemről, futómű lengéscsillapítóról vagy akár csőrugókról.”

A termékek között megtalálható ugyanúgy az 5 grammos vagy akár az 5 kilogrammos anyagtérfogatú alkatrész is.
Az Euroform nem ismer kompromisszumokat, ha kreativitásról, minőségről, a határidők betartásáról vagy akár a költségekről van szó, ezért minden megoldásukkal egy lépéssel a piac előtt járnak.

Feuroform_alkatresz1olyamatos fejlődés egyre rugalmasabb tervezés és gyártás

Az NX bevezetése előtt sem volt ismeretlen az Euroform számára CAD szoftverben történő tervezés. „A kezdeti időkben – a mára már az NX-be integrált – I-deas megoldást használtuk, azonban a beszállítóink egy része NX-el tervezett, így volt lehetőségünk megismerkedni az NX használat előnyeivel. 2011-ben teljesen átálltunk az NX tervezőrendszer különféle szoftvercsomagjaira, amelynek segítségével mára már a 3D-s tervezésen túl a rajzokat és fröccsöntés szimulációt is ebben végezzük több mint 10 munkahelyen.”

„Az NX bevezetése előtt kétszer tovább tartott egy szerszám tervezése, ezért kevesebb megrendelőt tudtunk kiszolgálni.”

Harcsa István, szerszámüzem vezető

Az NX használatával felére csökkent a tervezési idő. Mára már egy szerszám megtervezése – bonyolultságától függően – átlagosan 2-3 nap.

euroform_cadNX a termék életciklus minden területén

Az NX használata már az árajánlat adásánál képbe kerül, mivel a projekt vezetők az NX-ben vizsgálják meg az ügyféltől kapott modelleket, rajzokat, amelynek segítségével már előre tudják számítani a szerszám paramétereit és a szükséges szabványelemeket. Így gyorsabban tudnak ajánlatot adni az ügyfeleknek. Ezután a kapott 3D-s modellekből indul el a tervezés, ez alapján kerül megtervezésre a szerszámház, a formaadó felületek, hűtő és kilökő és rendszerek.

Egységes tudásbázis és folyamatos képzés

„Felismerve, hogy a legkorszerűbb technológiai igényeknek meg tudjunk felelni és piacvezető szerepünket meg tudjuk tartani nekünk is lépést kell tartanunk a technológiai fejlődéssel. Ezért is olyan fontos számunkra, hogy a tervezéshez használt NX legfrissebb verziója elérhető legyen a mérnökök számára” – Harcsa István, szerszámüzem vezető

„A műanyag fröccsöntő szerszámok gyártásánál döntő jelentősége van a tervezési fázisnak. Ezért is tett le a voksunkat az NX mellett.”

Harcsa István, szerszámüzem vezetőeuroform_alkatresz3

Sikerünk legfontosabb momentuma, hogy nagy figyelmet fordítunk arra, hogy szakembereinket naprakész információkkal lássuk el. Ezért is olyan fontos, hogy olyan kiemelkedő szaktudással rendelkező szakemberektől ismerjék meg a kollégák az NX használatát, mint a graphIT Kft. csapata. Minden egyes technikai kérdésünk esetén a graphIT Kft. csapata készséggel áll rendelkezésünkre.

A vállalat szakmai tudása a hosszú távú siker kulcsa egy egységes tudásbázis került kialakításra, amely minden mérnök számára elérhető és használható. „Rendkívül sok szerszámot tervezünk, ezért kialakítottunk egy egységes tudás bázist, hogy minden nálunk dolgozó mérnök hozzáférhessen az információhoz” – Harcsa István szerzámüzem vezető

Fröccsöntés szimuláció a minőség javítás szolgálatában

„A fröccsöntő formák létrehozásakor nem csak azokkal gyártandó fröccsöntött műanyag elemek későbbi alkalmazását vesszük figyelembe, hanem az azokkal gyártandó fröccsöntött műanyag elemeket későbbi alkalmazását is.” Már a tervezéskor során szimulálására kerül a szerszám optimális precíziója és funkciója ezzel is növelve a fröccsöntött műanyag élettartalmát. A Mold Wizard szoftver hathatós segítséget nyújt a költségtakarékos műanyag alkatrészek és szerszámok kifejlesztéséhez.

!!!