fbpx
Termelés tervezés (Opcenter PL)

SIMATIC IT Preactor AP

A Simatic IT Preactor AP alkalmas a hosszú távú kapacitás tervezésre, telephely meghatározásra, a stratégiai döntések támogatására.

A tervezés végrehajtható véges vagy végtelen kapacitású üzemmódban, és a tervezési időtartamok lehetnek napok, hetek, hónapok vagy mindhárom kombinációja.

A paramétereket minden tételkódra beállíthatjuk, ami lehetővé teszi az egyes tételek számításait. Például egyes termékek lehetnek „készleten”, míg mások „rendelésre” módban vannak.

Ha egy SIMATIC IT Preactor AS ütemezési rendszerrel együtt használják, a részletes gyártási ütemezési információkat vissza lehet küldeni a tervezési rendszerbe, és ez felülbírálja a tervezett mennyiséget az ütemezett mennyiségekkel. A mester termelési ütemterv (MPS) az új eredmények alapján a gyártási ütemterv segítségével újra kiszámítható. simatic-it-ap-r2_1

SIMATIC IT Preactor AP – készletre gyártás (make to stock)

Az élelmiszerek és italok, a fogyasztási cikkek vagy hasonló ágazatokban igen valószínű, hogy a gyártási folyamat „készletre gyártás”, így az MPS létrehozásának elsődleges mozgatórugója jellemzően a jövőbeni keresletre lesz jellemző.

Sajnálatos módon az előrejelzés iránti kereslet a szezonalitás, a promóciók, az időjárás, a különleges események stb. miatt nagymértékben változhat. Az előrejelzett kereslet ezen jelentős változásai azonban könnyen eredményezhetnek egy irreális MPS-t, ahol nincs elég termelési kapacitás, és hiányzik a csúcsok előre jelzése.

A SIMATIC IT Preactor AP a jelenlegi készlet szinteket importálja a tényleges és az előrejelzett kereslet mellé. Ezután figyelembe veszi az összes – a termelés szempontjából fontosnak számító – tényezőt, hogy pontos és végrehajtható MPS-t hozzon létre.

A termelési kapacitás mennyisége, időtartama vagy súlyozása adható meg. A rendelkezésre álló kapacitás tehát korlátozza az egyes időszakokban létrehozott termelési mennyiséget.

Miután létrejött egy kezdeti mester termelési ütemterv (MPS), az adatok mind az készlet profil grafikonok, mind a kapacitáshasználati grafikonok formájában megjeleníthetők. Az MPS megváltoztatható készlet- vagy kapacitásgörbék egy pontjának kattintásával és húzásával, és egy adott tétel előállítása egy tervezési időszakról a másikra átvihető. Az elvégzett módosítások az összes kapcsolódó kapcsolódó ablakban tükröződnek.

A tervezési anyagjegyzék (BoM) szintén felrobbantható, kifejthető a SIMATIC IT Preactor AP-val, így az alacsonyabb szintű elemek gyártási terve ugyanúgy számítható ki. A javasolt beszerzések exportálhatók ERP-rendszerbe, Excel-be, stb.

SIMATIC IT Preactor AP – Rendelésre gyártás

A „rendeléshez kötött” környezetben a kész és/vagy közbenső elemek készletszintje nem lesz része a kulcsfontosságú folyamatparamétereknek, de továbbra is szükség van a jövőbeni keresletváltozásoknak a gyártási folyamatra gyakorolt hatásainak értékelésére .

Amikor a kereslet változik, legyen szó akár mennyiségi, akár szállítási határidőről, szükség van arra, hogy gyorsan felmérjük, lehetséges-e az új követelmények teljesítése.

Lehetőség van a keresletváltozások importálására a SIMATIC IT Preactor AP-ba, és létrehozható egy új „mi lenne, ha?” terv. A tervezési BoM felrobbantásra kerül és a SIMATIC IT Preactor AP megmutatja, hogy vannak-e kapacitási problémák. Ha vannak olyan problémák, akkor elfogadható MPS-t lehet létrehozni interaktív módon, a felhasználói felületen számos eszköz felhasználásával.

!!!