fbpx
Opcenter és a Lean

Preactor és Lean

A Lean gyártás kulturális változást jelent a vállalat minden szintjén. Elsődleges célja a veszteségek eltávolítása, bármilyen formában. A termelés területén a legnyilvánvalóbb példák lehetnek a raktározás, a köztes készletek és a fölösleges mozgatások, amelyek nem „hozzáadnak” a késztermékhez, mint például a beállítási idő.

lean

A Lean 7 fő vesztesége közül a legdrágább a cég számára a túltermelés, a várakozás, a készletek és a szállítás. Ezeknek a veszteségeknek számos esetben a fő oka a nem megfelelő tervezés, amelyben a Preactor minden szinten komoly támogatást tud nyújtani.

 

A Preactor szerepe

A Preactor a lean gyártás végső lépcsője. Az MRP által generált tételek dinamikus aggregációját képes elvégezni az átállási idők minimálisra csökkentésével úgy, hogy a kisebb tételeket szekvenálja oly módon, hogy azok a kritikus folyamat lépésekben a „nagy tétel” legyenek, ahol az erőforrás-átadás a termelékenység és a hatékonyság kulcseleme.

Gyakran kell kompromisszumot kötni az átállási idő és a szállítási teljesítmény között, és a „mi van, ha” eszköz a dinamikus aggregáció hatásának feltérképezéséhez elengedhetetlen a helyes döntések meghozatalához. A Preactor és a Lean kezdeményezések kiegészítik egymást. Az értékáramlás-feltérképezés a problémák megoldására szolgál, a Kanban formában csökkenti a készleteket, de nem szünteti meg. A Preactor döntéstámogató eszközt ad a tervezőnek, hogy segítsen a nem értéknövelt tevékenységek megszüntetésében és a szállítások időben történő szállításában.

Ha igazán Lean szeretne lenni, akkor szükség van a Preactorra.

Amennyiben érdekli a Lean, és a Lean fejlesztések szoftveres eszközei, érdemes megismernie a Siemens Tecnomatix termékcsaládját is: www.graphit.hu/tecnomatix

 

!!!