fbpx
Hírek

Jövőbe mutató fejlesztések: így változik az NX

2019. június 24. Kategóriák: NX Címkék: additív gyártás, Additív megmunkálás, CAD szoftverek, felhasználói konferencia, folyamatos szoftverfrissítés, graphIT, Ipar 4.0, konvergens modellezés, nx, NX CAD, NX CAM, robotos megmunkálás, szerszámgép szimuláció, topológiai optimalizálás

A graphIT Kft. immár 13. alkalommal rendezte meg a Felhasználói Konferenciáját. Számos előadás hangzott el ipari digitalizáció témában, az NX, a Solid Edge és a Digitális Gyártási megoldásokra fókuszálva. Sorozatunkban ezeket a témákat mutatjuk be. Az első részben azzal foglalkozunk, hogy általánosságban véve milyen újdonságokkal szolgált az NX az elmúlt időszakban.

Az új NX-ben rengeteg CAD és CAM piacot érintő újdonság jelent meg. Ezek közül emelnénk ki néhányat, érintve a folyamatos szoftverfrissítés bevezetését (Continuous Release), az adaptív felhasználói felületet, valamint a CAD és a CAM piacot érintő új technológiákat.

additiv

Folyamatos szoftverfrissítés

A Siemens – amelynek cégünk Gold Smart Expert Partnere – az első olyan CAD/CAM/CAE szoftverfejlesztő cég, amely 2019 januárjától a Continuous Release metodikája alapján frissíti az NX-et. Ez az jelenti a felhasználóknak, hogy a jövőben csak NX lesz a szoftver megnevezése verziószám megjelölése nélkül, a frissítése pedig folyamatos lesz. Az NX felhasználói ezzel versenyelőnyt élveznek, mivel a folyamatos frissítés segítségével azonnal hozzájuthatnak a legújabb fejlesztésekhez, nem kell már megvárni egy következő fő verziót. A módszernek köszönhetően a felhasználók folyamatosan elérhetik a szoftverek aktuális frissítéseit, továbbá fél évente jelennek meg az átfogó újdonságokat tartalmazó verziók.

Adaptív felhasználói felület

A folyamatos verzió frissítéshez hasonlóan az adaptív felhasználói felület is hasznos funkció lesz a felhasználóknak, ezért várhatóan nagy sikere lesz. Az NX figyeli a felhasználó szoftverhasználatát, a tervezési munkafolyamatok optimalizálása mellett a termelékenységet is növeli. Követi, hogy a tervező milyen parancsokat használ egymás után, milyen folyamatban dolgozik. Majd ezeket automatikusan felajánlja neki a hasonló műveleteknél, mégpedig úgy, hogy mindig a leggyakrabban használt ikonok jelennek meg egy-egy jellemző tervezési folyamat során. Segítségével gyorsabb lesz a szoftver használata, gyorsabban lehet elérni a szükséges parancsokat, amelyeket így nem kell keresni. Sokkal hatékonyabb lesz vele a munkavégzés.

CAD újdonságok

A Siemens mindig élen járt a legújabb innovatív technológiai trendek megalkotásában, gondolunk itt például a szinkronmodellezési technológia bevezetésére a 2010-es évek elején. Rengeteg új technológia jelent meg azóta is, talán több új elnevezést kellett megtanulnunk, mint korábban. Ezeknek gyors adaptálása versenyelőnyt jelent minden fejlesztőnek. Ilyen technológia a 3D-s nyomtatás kapcsán bevezetett adaptív megmunkáláshoz tervezés, a generatív tervezés, a konvergens modellezés vagy a topológiai optimalizáció. (Bővebben: NX CAD)

Generatív tervezés

generative_designMivel a vállalatok egyre nagyobb nyomással szembesülnek a termékeik piacra juttatásánál, a generatív tervezés ma már szükségszerű a termékfejlesztésnél. A mérnökök, akiket a határidők korlátoznak, gyakran választják az első megvalósítható tervet, nem pedig az optimális megoldást. Elengedhetetlen, hogy a vállalatok olyan eszközöket használjanak, amelyekkel a mérnökök a versenyképesség fenntartása érdekében megtalálják a megfelelő megoldást a tervezési követelmények megtartása mellett. Az NX többféle tervezési lehetőséget képes megvizsgálni, mint az ember, így a tervező kiválaszthatja a legjobbat ezek közül.

 

Konvergens modellezés

Az NX-ben bevezetett forradalmi konvergens modellezés a tervezők számára a parametrikus modellezés és a háromszögesített (faceted) modellezésre épülő vegyes technológiával mindkét technológia előnyeit tudják hasznosítani.

convergent_modeling

Manapság gyakoriak az olyan modellek, amelyek lézeres szkenneléssel jöttek létre. Ehhez kell plusz modellezéssel olyan készüléket vagy rögzítést készíteni, amelyet síkokkal, vagy szplájn felületekkel határolunk. Így a pontfelhő és szplájn felületek által létrehozott kevert modell kezelésére van szükség. Ezt valósítja meg az NX a konvergens modellezéssel. Segítségével lehetőség nyílik egy beolvasott pontfelhő és hagyományos modell vágására, egyesítésére. Ez azt jelenti, hogy nincs többé határ a modellezésben a szabálytalan modellek kiegészítésére, alakítására. A konvergens modell a 3D nyomtatásnál, valamint a digitális modellezés további szakaszaiban is alkalmazható, szimulációt is lehet rajta futtatni, de NC programokat is lehet vele generálni.

Topológiai optimalizálás

A topológiai optimalizáció olyan végeselemes analízis eszköz, amelynek segítségével akár alakot, tömeget tudunk könnyedén optimalizálni, az adott peremfeltételeknek megfelelően. A generatív tervezés egyik fő részét pont ez a technológia adja. Nem a hagyományos tervezési technológiákat követjük, hanem a tervezőrendszerünkre bízzuk, amely „kitalálja” helyettünk a megfelelő alakot, formát, a kitalált termék pedig az optimalizáció után is megfelel a terhelésnek.

CAM újdonságok

Az iparági trendeket követve a graphIT is nagy hangsúlyt fektet a gyártáshoz kapcsolódó új technológiák bevezetésében, támogatásában, illetve olyan egyedi szolgáltatásokat nyújtunk ügyfeleinknek, amellyel a korszerű technológiákat hatékonyabban tudják használni. Ezek területek a komplex több tengelyes/több funkciós megmunkáló központok kezelése és programozása (mill-turn), szerszámgép szimulációjának implementálása, a robotos megmunkálás támogatása, valamint az additív gyártási technológiák használata. (Bővebben: NX CAM)

g-code_driven_simulation

A teljesség igénye nélkül pár szakterület, amelynek újdonságairól a konferencián is részletes bemutatót tartottunk:

Additív gyártás

additiv2

Az NX tervezőrendszer legújabb verziójában számos eszköz támogatja a 3D-s nyomtatás több területét is, legyen szó műanyagról vagy fémről. Az NX additív megmunkálást támogató moduljának segítségével megkönnyíthető a nyomtatás előkészítése. Az anyag hozzáadásos technikával olyan modellek is elkészíthetők, akár egyedi, akár sorozatgyártásban, amelyek bonyolult, több gépes műveleteket igényeltek eddig. Így viszont akár egy gépen megoldható a teljes gyártás. (Bővebben: Az NX additív megmunkálásról)

 

Szerszámgép szimuláció

Az NX szerszámgép szimulációval lehetőség van a szerszámpályák szerszámgépkörnyezetben való ellenőrzésére. A fizikai gép modell szintű leképezésén megvizsgálhatók a szerszámütközések, valamint felépíthető a teljes megmunkálási környezet. A szimuláció a generált NC program alapján történik, amely egyedülálló a CAM piacon. Ez azt jelenti, hogy már a tervezési fázisban ellenőrizhetők a mozgások és az esetleges ütközések is. Minden vezérléshez és szerszámgéphez létezik illesztése az NX-nek, ahol mégsem, ott egyedileg oldható meg ez a kapcsolat, amelyben a graphIT segíteni tud. (Bővebben: Szerszámgép szimuláció)

Robotos megmunkálás

Egyre népszerűbbek lettek a robottal való megmunkálások. Mivel sokszor már nem elegendő a szerszámgép munkatere egy nagyobb modell (pl. hajó, kisrepülő teste) megmunkálásához, így olyan megoldásra van szükség, ahol ez a korlát nincs. Így jöttek képbe a robotos megmunkálási technológiák, amelyeket az NX is támogat mind a szerszámpályák létrehozásával, mind a sok szabadságfokos robotok mozgásának kiszámításával.

robotic_automation

A graphIT Kft. a Siemens egyetlen hazai NX CAD/CAM Smart Expert partnereként forgalmazza az NX tervezőrendszert és addicionális moduljait. Cégünk olyan szaktudást kínál az NX-szoftverek felhasználóinak, amellyel a tervezéshez, megmunkáláshoz és szimulációhoz kapcsolódó integrált folyamatokat még hatékonyabbá tudja tenni. Mérnöki csapatunk több éves szakmai tapasztalattal segíti és támogatja a bevezetéseket. Legyen az NX tanfolyam, testre szabás vagy napi munkát segítő szakmai telefonos és webes terméktámogatás.

!!!