fbpx
Hírek

NX PMI – termék és gyártási információk a 3D-s modellen

2020. február 6. Kategóriák: NX Címkék: 3D-s modell, nx, NX PMI, NX1899, Siemens NX

Bármely gyártási területet nézzük, sokszor a legfontosabb kérdés az, hogy: „Hogyan tovább?”

A piacvezetők is mind ugyanazon témakörön gondolkodnak, de ők nem csak azzal foglalkoznak, hogy az aktuális problémákat hogyan oldják meg, hanem arra is próbálnak választ keresni, mi lesz a következő nagy kérdés és arra mi lesz a megoldás. A graphIT Kft. PLM megoldásaival ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában nyújt segítséget partnereinek, több mint 25 éve, immár 500+ ügyfélnél napi használatban működő gépészeti megoldásaival.

PMI - Kep1

Az egyik ilyen nagy kérdés nem más, mint az automatizálás és a változásoknak való megfelelés. Egy termék fejlesztésében pedig mindenképpen szót kell ejtenünk annak dokumentációjáról és a dokumentációban a változások lekövetésében. Erre a problémakörre ad segítséget a 3D-s modellekre rakható termék és gyártási információk (PMI).

PMI-Kep2-nagy

Ahhoz, hogy jobban megértsük, miért is fontosak a PMI-ok és hogyan tudják forradalmasítani a gyártási folyamatokat, tisztába kell lennünk azzal, mik is azok. Product and Manufacturing Information (PMI) magyarul termék és gyártási információk. Olyan 3D-s modellre helyezhető objektumok, amelyek méretet, tűrést, gyártási vagy egyéb információt tartalmaznak. Gyakorlatilag azok az információk, amelyek miatt ma 2D-s rajzot készítünk. Az NX segítségével ezeket az információkat egyszerűen és gyorsan helyezhetjük a 3D-s modellünkre. A könnyebbség végett az átmeneti időszakban, amíg teljesen el nem fogadott lesz a 3D-s modelleken tárolt termék és gyártási információk, ezeket az objektumokat 2D-s rajz készítéskor egy az egyben plusz munka nélkül automatikusan a rajzok nézetein megjeleníthetjük.

De milyen előnyökhöz juthatunk a PMI-ok használatával?

Még a rajzok elkészülése előtt a 3D-s modellekre rakott információk már a tervezési, fejlesztési időszakban lehetővé teszik, hogy információkkal lássunk el termékeket, így egyetlen ötlet vagy elvárás se felejtődik el. A 3D-s modellre felrakott PMI-ok megértése sokkal egyértelműbb és kevesebb feladattal jár, mint egy 2D-s értelmező rajz elkészítése plusz rajzi nézetekkel, kitörésekkel, kiemelésekkel. Mivel ez a megértést támogatja, csökken a hibás értelmezés és a rajzkészítés ideje is csökken.

PMI-Kep3-nagy

A PMI közvetlen felhasználása – a fent említetteken felül – az egyik legalapvetőbb felhasználási területe az NX-ben történő mérőprogram létrehozása. A PMI fajtája és tartalmi értékei mind a mérési tervek közvetlen elkészítését teszik lehetővé az NX CMM Koordináta mérőgépet támogató modulján keresztül. A termék és gyártási információk beolvasása után az NX-ben elérhető automatizmusoknak köszönhetően a PMI-ok alapján a program meghatározza mely felületeket szükséges mérni, illetve az előre definiált stratégiáknak köszönhetően meghatározza, hány mérési pontra van szükség és azok hol helyezkedjenek el. Végeredmény egy már a koordináta mérőgépen is könnyedén, gyorsan lefuttatható komplex mérési program.
A gyártás tervezése során (CAM) pedig ezeket PMI-okat felhasználva automatikusan alkalmazhatunk különböző stratégiákat munkadarabok megmunkálásához. Például, ha különböző furatokat megjelölünk PMI-ok segítségével különböző felületi érdességgel, akkor az NX-be épített alaksajátosság alapú megmunkálás tervező képes a furatokat, azok felületi érdességük alapján is szétválasztani és azokhoz automatikusan megmunkálást létrehozni (műveleti sorrendet tervezni, szerszámot választani, szerszámpályát létrehozni).

PMI-Kep4-nagy

Arról se feledkezzünk el, hogy több cégnél már a JT-ben tárolt 3D-s modellek alkalmazása is előtérbe került. A PMI-ok megjelenése előtt a modellek és a rajzok egyben való kezelésére volt szükség, hogy egy termékről minden információ a rendelkezésünkre álljon. Azonban a PMI-ok segítségével a korábban rajzon tárolt információk (tűrések, bázisok, megjegyzések, gyártási utasítások) mind elérhetőek a JT formátumnak köszönhetően.

Ha az NX PMI-ok felkeltették érdeklődését, ha szeretne többet megtudni arról, hogyan könnyítheti meg mindennapi munkáját, akkor csatlakozzon „CAD/CAM újdonságok az NX1899-ben” webinárunkhoz, amely 2020 március 12-én 10 órakor lesz. A webinár során lesz szó lesz PMI-okról is és sok más olyan CAD/CAM funkcióról, amely az NX új verziójában megjelent. Regisztráció és a korábbi webinárok visszanézése a www.graphit.hu/webinarok oldalon.

A graphIT Kft. a Siemens Gold Smart Expert partnere NX CAD és CAM, valamint Teamcenter PLM területén. Egyedi tanfolyamaink segítségével támogatást tudunk nyújtani a PMI-ok bevezetésére a tervezésbe és gyártásba is egyaránt.

!!!