fbpx
Hírek

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Daimler CAD átállás

2014. szeptember 30. Kategóriák: Általános, NX

2011 év végén került bejelentésre, hogy a Daimler a Siemens NX CAD rendszerét választotta, amely világszerte a járműfejlesztés standard szoftvere lesz az egész cégcsoportnál. 2012 nyarától kezdődően a Daimler integrálta a több mint 20 fejlesztési központját és a legfontosabb beszállítóit egy egységes termékfejlesztési platformba. Ez az átállás gyorsabban történt, mint ahogy ezt a Siemens PLM és a Daimler a korábbi tapasztalatokból okulva várta, így hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezik el a projekt, mivel 2015 első negyedév végétől már csak az NX-ben készült modelleket fogják használni az új autók tervezésénél, ezzel egyidőben a korábbi CATIA licenszek teljes egészében deaktiválásra kerülnek.

PLM 2015 projekt fedőnéven fut a Daimler NX átállás, amely a projekt kezdetén többféle lehetséges jövőbeni irányt is megvizsgált és tárta a döntéshozók elé. A korábbi CATIA/Teamcenter (Smaragd néven fut a Teamcenter a Daimlernél) CAD/PLM párosításból a nyertes verzió az NX/Teamcenter lett, habár többféle alternatív megoldás is képben volt a korábbi CAD rendszer (Catia v6/Teamcenter, Catia v6/Enovia v6) és PLM rendszer párosításával.

Jedaimler upgradelenleg az NX9-es verziójában történik a fejlesztés és adatcsere, valamint a felhasználók képzése. Azoknak a Daimler beszállítóknak, akik eddig még halogatták az NX bevezetését, érdemes már most felkészülniük az átállásra. A Siemens PLM a Daimlerrel közösen három
féle Daimler (DS) szoftvercsomagot hozott létre, amelyek tartalmukban egy belépő, mérnöki és haladó szintet kínál a beszállítóknak, valamint megtalálható egy Teamcenter PLM szoftvercsomag is.

A Daimler szoftvercsomagok kizárólag csak a Daimler-hez való beszállításhoz használhatók, de lehetőség van bármikor frissíteni akár egy nagyobb tartalmú szoftvercsomagra, akár a minden autóipari OEM felé használható autóipari (AS) szoftvercsomagokra is.

merc_NX_01_lrgAzzal, hogy a Daimler a Siemens NX CAD mellett döntött, teljessé tette a vállalat termékadat-kezelési gerincének számító Teamcenter implementációt. Ez az alapja annak, hogy az autógyártó egy olyan digitális együttműködést tud megvalósítani, amely jelen van a kezdeti koncepcionális tervezéstől a szimuláción át, egészen a tervmegoldások teszteléséig. A digitális termékinformációk egyetlen globális adatbázisban történő kezelésének megszilárdítása jelentősen elősegíti az új járművek fejlesztését. A párhuzamos folyamatok bevezetése a fejlesztésbe, tervezésbe, gyártástervezésbe és gyártásba az értéklánc további optimalizálását eredményezi.

A Siemens szoftverek segítségével az autógyártók a termék- és termeléstervezést a gyártással párhuzamosan tudják kezelni, körülölelve a teljes értékláncot. A Daimler már a 90-es évek óta alkalmazza a Siemens Teamcenter rendszerét a kollaboratív termékadat-kezelésre. Az NX CAD szoftverrel a Daimler egy olyan számítógép alapú eszközt vezetett be a teljes fejlesztési folyamatba, amely megoldást nyújt a csoportmunkában történő tervezési és fejlesztési feladatok végrehajtására.

Az autók növekvő komplexitása és fejlesztése számos autógyártó vállalatot, így a Daimlert is arra kényszeríti, hogy az aktuálisan alkalmazott rendszereket a legjobb technológiákra cseréljék.” mondta Chuck Grindstaff, a Siemens PLM elnöke.

A Daimler elkötelezte magát, hogy a jelenleg használt CAD környezetet teljes egészében lecseréli a Siemens NX szoftverére, amely a világ egyik piacvezető digitális termékfejlesztő megoldása.

A Siemens PLM az autóipar első számú beszállítója

A Siemens PLM az autóipari gyártók vezető beszállítója a termékfejlesztés és a gyártás PLM szoftvereket alkalmazó összes területén. A Siemens piacvezető technológiáit autóipari gyártók és beszállítók egyaránt alkalmazzák, a járművek kollaboratív fejlesztésének, valamint gyártásának tervezésére, formatervezésre és érvényesítésre. A Siemens PLM megoldások kielégítik a vezető autógyártók legfőbb igényeit, miszerint olyan alkalmazásokra van szükségük, amelyek segítségével megvalósítható az ellenőrzött csoportmunka a különböző komplex mérnöki tevékenységek területén, illetve minden más terület is kapcsolódjon a termék életciklusához. A tervekhez, elemzésekhez, és szimulációkhoz történő valós idejű hozzáférés pedig nagyobb hatékonyságot és kulcsfontosságú innovációs lehetőségeket jelent a teljes ipar számára.

Daimler szoftvercsomagok, tanfolyamok, testreszabás és támogatás a graphIT-tól

Az NX tervezőrendszer, így a Daimler/Autóipari szoftvercsomagok és kapcsolódó szolgáltatások forgalmazását és hazai bevezetését a graphIT Kft. végzi. Mérnöki csapatunk több éves autóipari szakmai tapasztalattal segíti és támogatja a bevezetéseket, legyen az speciális NX tanfolyam, testreszabás vagy napi munkát segítő szakmai telefonos és webes terméktámogatás.

Bővebben az Autóipari (AS) és Daimler (DS) beszállítói szoftvercsomagokról…

!!!