fbpx
Hírek

Tecnomatix 15 újdonságok

2019. augusztus 26. Kategóriák: Tecnomatix Címkék: emberi tényező és ergonómia, robotprogramozás, tecnomatix, virtuális üzembehelyezés, virtuális valóság

Tecnomatix 15 újdonságok

A Tecnomatix szoftver úgy került kialakításra, hogy lehetővé tegye a gyártóknak a termelési és minden olyan folyamat digitalizációját, amely során az innovatív ötleteikből és nyersanyagból valós terméket hoznak létre. A legújabb Tecnomatix verzió továbbra is fejlett eszközöket kínál a gyártástervezéshez, folyamat tervezéshez és validációhoz valamint termelési rendszer tervezéséhez.

A Tecnomatix 15-ös verziójában új fejlesztések érhetők el a robotprogramozás és virtuális üzembe helyezés, az emberi tényezők és ergonómiai megoldások, továbbá a Teamcenter Tecnomatix közötti adatátvitel területén mindeközben a szoftver javítja az általános felhasználói élményt.

Összeszedtük az új verzió legfontosabb újdonságait.

Robotprogramozás és virtuális üzembehelyezés

Hibakereső eszközök

A Robot Program Viewer egy új nézegető a Process Simulate-ben, amely lehetővé teszi a robotprogramok natív szintaxisában történő hibakeresést a szimuláció előtt és alatt. A nézegető egy nyíl megjelenítésével jelzi a program végrehajtását, amely mutatja a szimuláció során a robot által feldolgozott kód aktuális sorait. A nézegetővel lehetséges több program egyidejű hibakeresése. A hibakeresés megvalósítható a kódba töréspontok beiktatásával, így a szimuláció leáll az adott állapot elemzéséhez. A nézegető megjelenít minden a program során felbukkanó bejegyzést, figyelmeztetést és hibát tartalmazó teljes naplót.

Robot Program Viewer

Szimuláció és robotpálya engedélyezés

Offline programozás és útvonal elemzés

A TCP Tracker nyomon követi a mozgó rész útját függetlenül attól, hogy azt egy robot (külső TCP) vagy egy külső eszköz (TCP) tartja. Előfordul például, hogy a robot megfog egy darabot és külső, padlóra szerelt adagolóval (külső TCP) ragasztót adagol hozzá. Másik példa, hogy a darabot egy külső szerszám fog be, amely forgó mozgást végez miközben egy külső, polírozó szerszámmal szerelt robot polírozza azt. Mindkét példa esetében hozzá csatolódik a TCP követés a darabhoz

TCP Tracker

Robotpályák szerkesztése

A legújabb verzióban lehetőség van maximum 15 robotpálya egyidejű megnyitására, így párhuzamosan több robotpálya válik szerkeszthetővé.

Közvetlen összeköttetés a robottal

A 15.0.1 Process Simulate új Connect to robot parancsa lehetővé teszi az Universal Robots (UR) gyors és pontos programozását a robot tevékenységének és digitális ikerpárjának összekapcsolásával. A virtuális környezetben a digitális robot tükrözi a valós robotot és az illesztések és eszközök mozgatásával, illetve ütközések ellenőrzésével és elérési tesztek elvégzésével lehetővé teszi a robot gyors programozását. A Connect to robot paranccsal több összeszerelő cellára is egyszerű az UR robotok programozása, ha ugyanazon modell robotjait különböző módon használják a cellákban a virtuális környezet és digitális ikrek beállításával.

UR Robot

Virtuális üzembe helyezés

Továbbfejlesztett viselkedésmodellezés

A WinMOD egy széles körben elterjed eszköz az autóipari vállalatok automatizálási részlegeiben a komponens logikai viselkedés és a virtuális üzembe helyezés modellezésére. A Process Simulate 15-ös verziója lehetővé teszi a közvetlen kommunikációt és az információcserét a WinMOD COM elem és a Process Simulate között.

WinMOD

Dinamikus csatlakozási tartomány kijelzés

A szimulációk során a Robot Viewer-ben megjeleníthető a minimális/maximális csukló tartomány. A Show motion range opció kiválasztásával szürke területen jeleníti meg a joint slider mozgástartományokat. A joint tartományok szélét fekete háromszögjelzővel látja el. A joint csúszka Min és Max oszlopai mutatják ezeket az értékeket.

Robot Viewer joint range

Emberi tényező és ergonómia

Task Simulation Builder (feladat szimuláció készítő) újdonságok

TSB funkcionalitás

A Task Simulation Builder számos új funkcióval került kibővítésre az új verzióban. Lehetőség van az ember vagy objektum kezdő állapotának megadására. Például két elem egymáshoz csatolása az attach task nélkül is megoldható úgy, hogy a szimuláció elején már összecsatolt elemekként definiáljuk azokat. Hasonlóképpen, ha egy virtuális ember egy objektumot tart, akkor azt már definiálható megfogottként, elkerülve egy különálló Get task szükségességét. Ezek az egyszerű kiegészítések időt takarítanak meg a szimuláció létrehozásakor.

Task Simulation Builder funkcionalitás

MTM riport fejlesztés

Munkaállomás hatékonyságának tervezésekor a tervezett feladat szekvencia, továbbá a különálló feladatok idejére vonatkozó információk értékesek lehetnek. Ezt az információt az MTM riportok foglalják magukba, így szimuláció teljes időtartama elérhető a timing riport tetején.

MTM riport fejlesztés

Erőprofil támogatás

A Task Simulation Builder Apply Force task tovább fejlesztésen került azért, hogy támogassa a mozgás során megváltozott erőket. Ez lehetővé teszi az izom-csontrendszeri terhelés pontosabb értékelését a tipikus terhelési feladatok elvégzésekor olyan mozgások esetén, mint például tárgy felületen történő csúsztatása, nehéz csuklós fedél kinyitása vagy anyag ráfeszítése felületre/formára. Az erő nagysága megadható manuálisan vagy beolvasható fájlból is ha rendelkezésre állnak erőszenzorok. A korábbi Apply Force task-kal összhangban az erők meghatározhatók úgy, hogy megőrzik orientációjukat vagy mozoghatnak az alkatrészekkel.

Erőprofil támogatás

Virtuális valóság

Együttműködés

Process Simulate felhasználók hozzáférését és együttműködési lehetőségek biztosíthatnak egy virtuális környezetben más felhasználók számára, függetlenül attól, hogy a meghívott felhasználók futtatnak Process Simulate-et vagy sem. Az együttműködéshez szükséges a hosztnak egy meghívót a kliensek számára biztosítani. A kliensek figyelemmel kísérhetik a hoszt tevékenységét, de nincs jogosultságuk a hoszt Process Simulate adatainak megváltoztatásához.

VR Collaboration

Deformálódó ember támogatás

A deformálódó bőrt, valamint Jack és Jill emberi alakokat már támogatja a Process Simulate Virtual Reality add-on alkalmazás. A Process Simulate VR és a HTC Vive headset segítségével a felhasználó beléphet egy emberi szimulációba és azt 1: 1 méretarányban megtapasztalhatja. A teljesen valósághű tapasztalat segít abban, hogy könnyebben feltárjuk azokat az emberi tényezőket érintő problémákat, amelyek a csak 3D modellek hagyományos 2D monitoron történő használata során nem kerülnek felszínre. A Process Simulate VR képességei között szerepel a szimulációk lejátszása, a távolságok mérése, a kiemelés és kommentek készítése, valamint a virtuális munkamenet távoli elérése munkatársak részére.

Deformálódó ember támogatás

Együttműködés

A Tecnomatix 15.0.1. verzióban egy új Process Simulate-ből történő exportálási képesség került bevezetésre. PLMX-be történő exportálás lehetővé teszi a tanulmány minden látható tartalmának és a benne lévő szimulációnak a kinyerését és megtekintését a Digital Manufacturing Viewer-ben bármely eszközön. A Digital Manufacturing Viewer egy ingyenes alkalmazás, amely innen érhető el:

https://www.microsoft.com/store/productId/9N681GV6VVVN

digital manufacturing viewer

!!!