fbpx
Hírek

A Siemens PLM Software bejelentette az NX7-t az új „HD3D” technológiával és további szinkronmodellezési fejlesztésekkel

2010. január 31. Kategóriák: NX

Az NX 7.0 verzióval a Siemens PLM Software bemutatja az új HD3D technológiát, egy intuitív vizuális környezetet, mely segíti a termékfejlesztő csapatokat a PLM információk egyszerűbb kezelésében, valamint jelentősen elősegíti a termékkel kapcsolatos döntések meghozatalát. Ezen felül az NX 7.0 a szinkronmodellezési technológia területén is számos továbbfejlesztésen esett át, melyek tovább gyorsítják a termékfejlesztési feladatok végrehajtását, valamint a más CAD rendszerekből származó adatok hatékony kezelését.

 HD3D: PLM információk egyszerű és hatékony kezelése

„A szinkronmodellezési technológia és annak NX-be történő implementálása hatalmas tetszést aratott, nemcsak a CAD/CAM/CAE szakemberek és ipari elemzők körében, hanem – ami sokkal fontosabb – azon cégek körében is, akik a hatékonyabb tervezés érdekében vezették be az új technológiát,” mondta el Joan Hirsch, a Siemens PLM Software termékfejlesztési vezetője. „Az NX 7.0 mai bejelentése erre a hatékonyságban betöltött vezető szerepre alapoz, kiegészülve a jelentős új szinkronmodellezési technológiai funkciókkal és az izgalmas új HD3D technológia bevezetésével, mely egy számos forrásból származó adatok befogadására képes olyan innovatív környezet, mely új szabványt állít fel a termékfejlesztés vizuális vizsgálatához.”

Vizuális információ igény

A globalizáció és a fokozódó szabályozási környezet, a gyártott termékek egyre növekvő bonyolultságával társul, amely világszerte összetett termékfejlesztési folyamatot eredményez a vállaltoknál. A termékfejlesztés során döntések százait kell meghozni, amelyek olyan információkra épülnek, amik számos formában, és különböző helyeken állnak rendelkezésre, és általában különböző forgalmazóktól származó szoftverekkel lettek létrehozva. A döntések meghozatalának sebessége és pontossága nagymértékben befolyásolja a vállalat sikerét.

HD3D

Vizuális jelentéskészítés a HD3D alkalmazásban, mely képes a komponensek állapotának különböző színekkel történő azonosítására. A képen a színek az egyes komponensek kényszerezési állapotára utalnak.

„A vizuális információk használata a kommunikációban a különböző akadályozó tényezők meghatározásának egy természetes és hatékony módszere”, mondta Joe Barkai, az IDC Manufacturing Insights vállalat Termék Életciklus Stratégiák alkalmazási igazgatója. „A kollaboratív döntéshozási folyamat és a vizuális döntéstámogató eszközök elengedhetetlenek az eredményes, hiteles és megbízható döntések meghozatalához. Ezen eszközök alkalmazása elősegíti a hatékonyabb kommunikációt és megértést, valamint megbízhatóbbá teszi a vállalaton belül meghozott döntéseket.”

Egy új paradigma a vizuális elemzésre

A HD3D bevezetése az NX 7.0 verziójába része a Siemens PLM Software azon törekvésének, hogy létrehozzon egy új paradigmát a vizuális elemzések területén. A HD3D egy olyan részletes vizuális környezet, amely lehetővé teszi a PLM adatok virtuális kezelését. Ez a környezet az NX és a Teamcenter szoftverek közös környezete, amely része a Siemens PLM Software piacvezető digitális életciklus kezelő portfóliójának, melyek nyitott architektúrája lehetővé teszi a számos más CAD rendszerrel történő integrációt is.

A HD3D még hatékonyabbá teszi az NX és Teamcenter szoftvereket az információk vizuális közvetítésében. Ezek olyan információk, melyeket a vállalatoknak meg kell érteniük, ezek alapján hozzák meg döntéseiket a napjainkban globálisan szétosztott és heterogén termékfejlesztési környezetben. A HD3D egy egyszerű és intuitív módját kínálja a termék információk begyűjtésének, összehasonlításának és megjelenítésének, amely közvetlenül alkalmazható a kritikus döntések meghozatala során. A HD3D NX 7.0 ba történő bevezetésével a felhasználóknak lehetőségük nyílik vizuális lekérdezések készítésére, vagy a terméktervek kiértékelésére, amely folyamatok lekövethetők Teamcenterben, vagy NX-ben bármilyen típusú adat alapján, mint például a kibocsájtási állapot, a tömeg küszöbértékek, az anyagtípus, vagy éppen a szállítási állapot, stb.

Például, egy NX 7.0 felhasználó le tud futtatni egy jelentést, amelyben olyan alkatrészeket keres, amelyek éppen fejlesztés alatt állnak és ütemezettként, vagy későként vannak regisztrálva. A termék egy 3D-s NX modelljén vizuálisan megjelenik minden olyan alkatrész, amely több mint egy hetet késik és problémát jelenthet. A monitoron interaktív címkék jelennek meg, melyek tartalmazzák a részletes információkat. Ez a vizuális visszajelzés és az interaktív munkakörnyezet az általában több ezer alkatrészből álló termékek esetében száműzi az írott darabjegyzékek, és állapot jelentések átolvasását, és segíti a létező problémák helyének kiszűrését, valamint a teendők kidolgozását.

HD3D

A PLM adatokon alapuló vizuális elemző funkción felül a HD3D beépítésre került az NX 7.0 Check-Mate alkalmazásba is. A Check-Mate egy szabványokon alapuló ellenőrző alkalmazás, amely biztosítja a megegyezést a tervezési feltételekkel, a CAD modell struktúrájával, a vállalati- illetve ipari szabványok betartása mellett. A Check-Mate alkalmazásban lévő új, elemzésekre és jelentési feladatok megoldására szolgáló vizuális felhasználói felülettel a HD3D elősegíti az eszközök érvényesítését. A fenti példához hasonlóan, az új környezet támogatja a döntéshozatalt azáltal, hogy lehetőséget nyújt a Check-Mate eredmények intuitív, vizuális megjelenítésére, valamint a problémák kiértékelésére, elősegítve ezzel a terméktervek jóváhagyását.

A vezető szinkronmodellezési technológia kibővítése  

Dr. Ken Verspille, a CPDA ipari elemző vállalat PLM kutatási igazgatója, a következőképpen határozta meg a szinkronmodellezési technológiát: „az elmúlt 20 év során az egyik legfontosabb, és legáttörőbb technikai fejlesztés a 3D testmodellezés területén.” Az NX 7.0 a rugalmas és termelékeny modellezésben elért vezető pozíciójára épül, tartalmazva a szinkronmodellezési technológia további fejlesztéseit, amelyek elősegítik a nagyobb hatékonyságot, az adatok újrafelhasználását, és a megerősített együttműködést több másik CAD rendszerrel.

A gyors geometrialétrehozás és az eszközök módosíthatósága tovább gyorsítja a különböző tervezési, és tervmódosítási feladatokat. A tervezés célja egy alkalmazható és fenntartható módosítási idő és megbízható módosítás, az aktuális hibák és a hosszú reakcióidők kiküszöbölése.
Az új szinkronmodellezési minta funkció lehetővé teszi a régebbi CAD modellek eredeti modelltörténetének elhanyagolhatóságát, valamint a kibővített kivágási, másolási, beillesztési és tükrözési funkciók tovább növelik a termelékenységet. Ez megkönnyíti a régi modellek felhasználását, illetve jelentős idő- és költségmegtakarítást jelent a tervezési adatok újrafelhasználása mellett.

Az új leegyszerűsítő eszközök lehetővé teszik más CAD rendszerekből importált modellek gyorsabb és egyszerűbb módosítását. Az automata és félautomata átmenet- és letörés felismerés felépíti és megtartja a kapcsolatot a két legáltalánosabb gyártási alakelem között, míg az automata és manuális javítási beállítás a különálló geometriák összevonásával eltávolítja a nem kívánt hézagokat és kijavítja a hibás geometriákat.
Az NX 7.0 szinkronmodellezési technológiai fejlesztései a CAD/CAM/CAE minden területére kihatnak. A termékfejlesztők teljesítmény növekedésére gyakorolt egyértelmű hatásán felül az új funkciók jelentős előnyöket adnak a fejlesztő csapat CAD adatokkal dolgozó más tagjai, például az analízissel vagy megmunkálással foglalkozó kollégák számára is, akik főként mások által készített és gyakran más rendszerből származó 3D-s modellekkel dolgoznak.

A szinkronmodellezési technológia számos új lehetőséget kínál a CAE és CAM felhasználóknak – közvetlen eszközt kínálva a más forrásból származó CAD-es geometriák kezelésére. Az NX 7.0 könnyen használható kezelőfelülete lehetővé teszi, hogy ezen felhasználók könnyen módosíthassák a 3D-s modelljeiket saját, speciális igényeiknek megfelelően.

„Lecseréltük a korábban használt 3D-s CAD rendszerünket az NX-szel, mivel segítségével hihetetlenül könnyen és rugalmasan módosíthatjuk a nem parametrikus geometriákat is,” mondta el Markus Pichler, a BWT AG fejlesztési vezetője. „Meg vagyunk róla győződve, hogy az NX 7.0 továbbfejlesztett szinkronmodellezési funkciói tovább fogják gyorsítani a más rendszerből származó CAD-es adataink szerkesztését, ezáltal hatalmas idő megtakarítást érhetünk el és tovább racionalizálhatjuk beszerzési folyamatainkat.”

!!!