fbpx
Hírek

A Siemens bejelentette az NX9-es verzióját

2013. október 31. Kategóriák: NX Címkék: nx, újdonságok

Az október közepén Berlinben megrendezésre került PLM Europe konferencián jelentette be a Siemens az integrált tervezőrendszerének legújabb, soron következő verzióját, az NX9-et. Az NX9 ismét több száz újdonságot tartalmaz, használata még könnyebbé vált és egyszerűbb felhasználást biztosít a tervezéshez a jól bevált technológiák használata, mint például a Szinkronmodellezési technológia segítségével. A fejlesztés főbb irányait továbbra is a megmunkálás (CAM), a végeselem analízis területei (CAE), valamint a tervezés (CAD) és felületmodellezés adják, de egyedi megoldások is megjelentek az új verzióban.A teljesség igénye nélkül a következő területeken jelentek meg újdonságok:

NX CAD – tervezés

Szinkronmodellezés 2D
Synchronous Technology 2D ugyanazt a szabadságot adja 2D-s tervezésben, mint a szinkronmodellezési technika a 3D-s modelleknél. Ha eltolunk vagy változtatunk egy görbén, az összes hozzákapcsolt geometria azonnal vele változik. Ha törlünk egy görbét a Sketch vázlat funkció automatikusan zárja a görbe csoportot.

Szinkronmodellezés 3D
A megújult 3D-s szinkronmodellező technika lehetőséget biztosít arra, hogy ne csak a felületek változtatásával, de az élek módosításával is alakíthassunk a munkadarabunkon. Kibővült az NX9 Szinkronmodellező eszközkészlete is. NX9-ben könnyebb kijelölni, törölni lekerekített felületeket. Sugár tartomány megadásával egy paranccsal jelölhetjük ki az összes modellen lévő lekerekített felületet, a sugár határon belül.

Felületmodellezés – Realize Shape
Az NX felületmodellezés egy izgalmas, új technikával bővült. A Realize Shape segítségével egy primitív testből kiindulva a körülötte lévő „hálót” módosításával változtathatjuk a kiinduló testet, hozhatunk létre egyenletes átmeneteket. A végeredmény pedig egy könnyen szerkeszthető B-felület, amelyet gyorsabban hozhatunk létre, mint bármelyik régi módszerrel. Különösebb szaktudás nélkül adhatunk formát ötleteknek.

Megjelenítés – Ray Trace Studio
Kihasználva a többmagos processzorokat, illetve a videó kártyák adta lehetőséget a Ray Trace Studio kiváló minőségben, valóságszerű megvilágítással és darabok közötti tükröződéssel könnyíti meg a korai koncepcionális döntéshozást.

Alakelem alapú tervezések
Számtalan új megoldással bővült, a bordák modellezése, és a kiosztás funkciója is egyszerűsödött, a söprés parancs új lehetőségeket biztosít. A vastagítás paranccsal könnyedén tudunk különböző vastagságot rendelni régiókhoz. Zsebek lekerekítése tovább egyszerűsödött az NX9-ben.

Összeállítások kezelése
A fogd és húzd megoldással már a navigátor ablakban is megváltoztathatjuk az alkatrészek sorrendjét. Az új Align/Lock kényszer segít, hogy hengeres alkatrészek szabadságfokait egy kattintással kössük le. Az NX9 darab kiosztási lehetőségei is új megoldásokkal bővült.

Annotációk (PMI)
A műszaki rajzok elkészítése és a PMI felhasználásának területén lépet előre a legnagyobbat az NX9. Könnyebben, kevesebb kattintással, gyorsabban szerkeszthetjük rajzainkat, a párbeszéd ablakok mindig a szükséges információval, eszközökkel látják el a felhasználót.

NX CAM – megmunkálás tervezés
Az NX9 CAM is rengeteg újdonságot tartalmaz, amelyek a korábban felhasználók által támasztott igényeket próbálja kielégíteni.

Az új interaktív megmunkálási régió menedzserrel megtekinthetjük, változtathatunk, újrarendezhetjük a régiókat mielőtt a szerszámpályát létrehozzuk, új stratégia tervezése előtt. A megújult maradék megmunkálási funkció hibrid megoldásokkal szolgál a meg nem munkált felületek eltávolítására. Új megoldásokkal bővült a gyorsmeneti mozgás is, a ráállás, leállás optimalizált görbéi csökkentik a gépben ébredő feszültségeket. Automatikus furat felismerése, csoportosítása a furatok megmunkálásánál gyorsítja, egyszerűsíti a folyamatokat.
A szerszámdöntések területén is új távlatokat nyitott az NX9, könnyebben elkerülhetők az ütközéseket, illetve lehetőséget ad a rövid szerszámok nagyobb kihasználására is. A hengeres alkatrészek műveleteit az NX9 speciális 4 tengelyes mozgással támogatja a gyorsabb, biztonságosabb megmunkálást.

NX CMM
Az NX9 CMM új lehetőségeket biztosít a lemezalkatrészek méréséhez. A fejlett tapintók, az automatikus pálya felismerés további optimalizálásra ad lehetőséget a mérési és programozási idő csökkentésének érdekében. A „.mea” vagy „.dml” fájlok segítségével a mérési eredményeket grafikusan ábrázolhatjuk, hasonlíthatjuk össze a 3D-s modellünkkel.

NX CAE – végeselem analízis
Az NX9 végeselem analízis segítségével most gyorsabban szimulálhatunk, optimalizálhatunk, mint bármikor az új memória kihasználtsággal és a párhuzamos munkafolyamatokkal. Mesh modellen a csomópontok mozgatásával egyszerűen végezhetünk a modellen apró módosításokat. NX9 Nastran rotor dinamikus vizsgálatával tervezhető lesz a dinamikus viselkedése a forgó alkatrészeknek. Vizsgálható laminált kompozitok dinamikus tulajdonságai.

!!!