fbpx
Hírek

PLM Europe 2013 – ahol a CAD/CAM/PLM piac jövőjét bemutatják

2013. október 17. Kategóriák: Általános Címkék: cad/cam/plm, rendezvény, újdonságok

A graphIT Kft. talán az egyetlen cég a hazai piacon, amely nem csupán különálló CAD és CAM szoftvereket forgalmaz, hanem képes arra, hogy ügyfelei növekedésével folyamatosan bővítse a mérnöki CAD/CAM/PLM portfoliójukat, és ezáltal biztosítsa ügyfelei számára beruházások stabilitását, és versenyképességüket. Ennek persze elengedhetetlen része az, hogy a graphIT Kft. munkatársai naprakészek legyenek a CAD/CAM/PLM piac újdonságaiban, így hát nem hiányozhattak az idei Siemens PLM Europe rendezvényről sem.

A PLM Europe a Siemens évente megrendezésre kerülő felhasználói konferenciája, amelynek az egyik legfontosabb célja az, hogy az ügyfelek lássák azt, hogy attól függetlenül, hogy ők melyik szeletét használják a Siemens PLM termékportfoliónak, van számos más megoldás is a PLM portfolión belül, ami segíthet hatékonyabbá tenni a mindennapi munkájukat. Emellett számos mély technikai előadás segít a résztvevőknek megismerni egy-egy specifikus szakterületet.

A PLM Europe 2013 helyszíne Berlinben

Az idei PLM Europe Berlinben került megrendezésre. Szokás szerint plenáris szekcióval indult a program. Ez mindig a PLM Europe különleges része, mivel itt mutatják be a fejlesztési vezetők a különböző termékújdonságokat, jövőképet. A plenáris szekción belül is kiemelkedően érdekes szokott lenni Chuck Grindstaff elődása. Ő felelős tulajdonképpen az összes CAD/CAM/PLM technológia összefogásáért, és a kapcsolódó technológiák jövőképének meghatározásáért. Az idei előadás egyik központi témája a gyártás volt, ami idehaza is fontos terület, mivel igen sok gyártó cég található hazánkban is. Az előadás egyik legérdekesebb gondolata az volt, hogy a Siemens hagyományos és PLM technológiája révén a gyártás területén a jövő a gyártási folyamatok minden szintjének optimalizálása, a távoli jövő pedig az önmagukat optimalizáló PLM rendszereké lesz.

Ennek mindhárom alapeleme már a mai NX, Teamcenter, Tecnomatix termékekben elérhető. Ezek a jövő számára készített stabil architektúra, az intelligensen integrált információk, és a HD felhasználói élmény, ami tulajdonképpen a 3D adatok és a hozzájuk kapcsolódó információk magasabb szinten történő megjelenítését jelentik.
A plenáris részben bemutatásra került a Siemens PLM elmúlt 50 éve a kezdeti időktől, ami a programtábláról vezérelt monokróm megjelenítéstől a jelenkor egyik leginnovatívabb termékportfoliójáig vezetett. Itt történt meg az NX9-es verzió bejelentése, amely verzió az NX történetében egy jelentős mérföldkő, mind a megjelenő újdonságok, mind pedig a háttérben húzódó architektúrális fejlesztéseket tekintve.

Bemutatásra került az NX9-ben a kézgesztusokkal történő kezelés is, amelyet egy Leap Motion eszközzel bárki használhat, és valóban kézzel „gyúrhatja”, alakíthatja a 3D modellt annak segítségével.

img_52ebac681a3ca

A másik kiemelkedő újdonság a tavaly bemutatott Active Workspace új verziója volt. Az Active Workspace a nem hagyományos CAD/CAM/PLM felhasználók számára teszi elérhetővé és könnyen kezelhetővé a céges mérnöki adatokat. Mivel ehhez csupán egy böngészőre van szükség, ezért az adatokat szinte bármilyen eszközön meg lehet tekinteni.

Az Active Workspace egy helyen gyűjti össze a céges adatokat

Hatalmas előnye az Active Workspace-nek, hogy minden előzetes CAD rendszer ismeret nélkül is kezelhető. Az adatok elérése gyakorlatilag olyan, mint egy internetes keresés, az adatok közötti kapcsolatos gyorsan áttekinthetők. Például egy alkatrész esetében pillanatok alatt látható, hogy milyen konstrukciókba épül be, mikor és ki módosította az elmúlt időszakban, és az, hogy az adott alkatrész elérhető-e már a gyártás számára, vagy még tervezési fázisban van.

A gazdag 2D/3D tartalom könnyen kereshető, és megjeleníthető bármilyen eszközök (számítógépen, tableten, telefonon)

Az Active Workspace fejlesztése során az volt a fejlesztők célja, hogy olyan könnyen kezelhető rendszert adjanak a PLM adatok megtekintésére, és módosítására a felhasználók kezébe, amelyet gyakorlatilag betanulás nélkül használni tudnak.

A plenáris szekcióban a másik bejelentett termékújdonság a Tecnomatix IntoSite volt. Ez a rendszer alkalmas arra, hogy a gyártó cégek esetében a gyár 3D modelljéhez kapcsoljon minden lényeges információt, így valóban vizuális keresést és áttekintést biztosítva a gyártervezők, a folyamattervezők számára.

A gyár 3D modelljéhez hozzákapcsolhatók például a következők: a dolgozók adatai, a műszakok adatai, a gépek jellemzői, specifikációi, gépkönyvei, és az üzemeltetésük közbeni működési, leállási adatok. Emellett az adatok összekapcsolhatók gyakorlatilag bármilyen más adatforrással, legyen az a vállalatirányítási rendszer (ERP), vagy bármilyen házon belül fejlesztett egyedi megoldás.

A Tecnomatix IntoSite lehetővé teszi a gyár adatok vizuális egyesítését a 3D gyármodellhez kapcsolódóan

A Tecnomatix IntoSite kezdetben szolgáltatásként érhető el a Siemenstől, amelynek keretében a Siemens biztosítja a felhőben a cégek számára a felhasználói keretrendszert. A felhő emellett kiemelkedő szerepet kapott a Teamcenter esetében is, mivel a Teamcenter lehetővé teszi a vállalati adatok felhőben történő tárolását, anélkül, hogy a cégeknek saját IT infrastruktúrát kellene erre a feladatra felépíteniük.

Aki lemaradt az idei PLM Europe rendezvényről, az megismerheti az ott bemutatott újdonságokat a graphIT Kft. PLM Perspektíva rendezvényén 2013. november 14-én. Ott nem csupán a plenáris szekció programjából, hanem a technikai szekciók előadásainak anyagából is számos újdonság bemutatásra kerül.

!!!