fbpx
Hírek

Perspektíva (20) – Összefoglaló

2017. október 20. Kategóriák: Általános, Esettanulmány, NX, Rendezvény, SIEMENS, Solid Edge Címkék: #PLMPERSPEKTIVA, Ipar 4.0, nx, plant simulation, Preactor, Solid Edge ST10

A graphIT Kft. 2017. október 18-án megrendezte éves, nyilvános PLM rendezvényét a Perspektíva (20)-at. Az idei rendezvény azért kapta a Perspektíva (20) nevet mert a hazai CAD/CAM/PLM piac meghatározó megoldás szállítója idén ünnepli a huszadik évfordulóját. A graphIT Kft. a Siemens PLM megoldásait képviseli Magyarországon, ezért is a Siemens volt a rendezvény kiemelt támogatója és idén nem csak előadóként, de kiállítóként is jelen volt. A Fujitsu is kiállítóként szerepelt, mint a graphIT Kft. PLM megoldásaihoz preferált hardver szállítója. Idén a graphIT Kft. Quality Management üzletágával több éve kooperáló TRIGO Kft. is kiállítóként volt jelen. Az idei Perspektíva (20) rendezvényen egy Microsoft HoloLens kiterjesztett-valóság szemüveget mutattak be a látogatóknak.

 

A Plenáris szekcióban a megnyitó során Sallay Péter ügyvezető igazgató egy frappáns videóval foglalta össze a graphIT Kft. elmúlt 20 évét.

Sallay Péter

Sallay Péter – ügyvezető igazgató, graphIT Kft.

A mai kor kihívásai között az egyik legfontosabb, hogy a cégek lépést tudjanak tartani a globális megatrendekkel, elsősorban az Ipar 4.0-val és a digitalizációval. A graphIT Kft. már a tavalyi Perspektíva 4.0 rendezvénnyel elkezdte ezt az irányt, hogy bepozícionálja, általában a PLM és az általunk forgalmazott megoldások milyen szerepet tölthetnek be ezekbe a trendekbe és milyen értékeket adhatnak a magyarországi ipari cégek számára. Ezt a vonalat folytatva a Plenáris szekcióban két vendég előadó következett. Az egyik Kovács Imre a Siemens Zrt.-től, aki a Siemens „Digitális Vállalat” koncepcióján keresztül bemutatta a Siemens PLM megoldások helyét a digitalizációs folyamatban.

AQ Anton, Dr. Németh András

Dr. Németh András – ügyvezető igazgató, AQ Anton Kft.

A másik előadó a graphIT Kft. egy nagyon régi ügyfele az AQ Anton Kft.-től Dr. Németh András ügyvezető igazgató volt. Az AQ Anton Kft.-t azért választották ki vendégelőadóként, mert a cég ebben a folyamatban nagyon előre jár, szinte a teljes tervezési és gyártási folyamataikra használnak különböző rendszereket, például vállalatirányítási rendszert is. Így gyakorlatilag az összes vállalati folyamat és rendszer már előrehaladott és megoldott. Dr. Németh András az előadáson bemutatta, hogy ők ezt hogyan oldották meg, egyes rendszerek hogyan kapcsolódnak egymáshoz és jelenleg hol tartanak a digitalizációs folyamatban.

Ezután a már hagyományos PLM Design Contest verseny 2017-es díjátadója következett. A nyereményeket idén a 3DConnexion – a 3D-s pozícionáló eszközöket gyártó cég támogatta és ennek megfelelően mindkét kategóriában, mind az NX-ben úgy a Solid Edge-ben is kiosztottak ki 3-3 díjat.

PLM Design Contest 2017 – Díjnyertes munkák

PLM Design Contest 2017 – Díjnyertes munkák

A Plenáris szekció után három szakmai szekcióban folytatódott a program.

Az NX szekcióban a fő hangsúly a legfrissebb modellezési technológiákon és a gyártáson volt. Említésre méltó a bemutatásra került Konvergens modellezés, az Additív megmunkálás (3D nyomtatás előkészítés), Multifunkciós megmunkálógépek programozása és a Terv szilárdsági analízise. Végül, de nem utolsó sorban az Akusztikai szimulációval ismerkedhettek meg a szekció résztvevői.

A Solid Edge szekció témája az ST10-es verzió volt. Ez volt egyben a legújabb verzió magyarországi hivatalos bejelentése is. Ezáltal a Solid Edge szekcióban az ST10-es újdonságai kerültek bemutatásra, azok közül is olyan kiemelt dolgok, mint a Generatív tervezés, Additív gyártás, Reverse Engineering, Áramlástani szimuláció, valamint a CAM Express.

A Digitális gyártásban három fő technológiát ill. megoldást mutattak be. Az első rész a Plant Simulation bemutató volt – Szimuláljunk egy komplett gyárat! alcímmel. Majd egy Termelésütemezés rész következett Preactor módra és végül egy gyakorlatias előadás következett, aminek a témája a Virtuális üzembe helyezés a gyakorlatban. Itt egy Siemens PLC-nek és a Plant Simulation terméknek az integrációját mutatták be.

A rendezvény zárásaként a résztvevők között kisorsolták a rendezvény fő díját, egy Wellness hétvégét, majd prezentálásra került a graphIT Kft. 20 éves évfordulójára készült torta, amit a résztvevők az ebéd után jóízűen fogyasztottak el!

Perspektíva (20) – graphIT születésnapi torta

Perspektíva (20) – graphIT születésnapi torta

A Perspektíva (20) konklúziója az volt, hogy a hazai ipari vállalatoknak minden szinten fel kell készülnie a digitalizáció és az Ipar 4.0 kihívásaira, és ezek PLM vonatkozásában a graphIT Kft., mint a területet 20 éve, és teljes hatókörében képviselő szakértő hatékony segítséget tud nyújtani.

!!!