fbpx
Hírek

Mire jó a gyártási folyamatszimuláció?

2020. április 3. Kategóriák: Tecnomatix Címkék: gyártási folyamatszimuláció, plant simulation, Siemens Digital Industries Software, tecnomatix

Mire jó a gyártási folyamatszimuláció?

Sokszor kapjuk ezt a kérdést ügyfeleinktől, akik az Ipar 4.0 égisze alatt elhatározzák, hogy elindulnak a digitalizáció útján. Mi pedig törekszünk arra, hogy minél több információt eljuttassunk a digitális gyártás területén érdeklődőknek. A graphIT Kft. célja, hogy szaktudásával a legjobb mértékben segítse és támogassa mindazokat, akik most lépnek rá a digitalizáció ösvényére, és azokat is, akik már egy ideje ezt az utat járják. Ennek apropójából úgy gondoltuk csokorba szedjük azokat az ismérveket, amelyek segítik az elindulást.

A gyártócégek, függetlenül attól, hogy mit gyártanak, tipikusan a következő problémákkal szembesülnek és keresnek ezekre valamilyen megoldást: rövidebb átfutási idő, beruházások megtérülése, összefüggések jobb átláthatósága, szűk keresztmetszet elemzés, lecsökkent WIP készlet, erőforrások elemzése, stb. Ezekre a kihívásokra mindenki a legjobb tudása szerint reagál. Kérdés csak az, hogy mennyire gyors ez a reakció, milyen mértékben oldja meg a problémát és végezetül a befektetett energia elegendő-e ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk.

Az világosan látszódik, hogy a régi, Excel alapú megoldás nem tudja felvenni a versenyt a dinamikusan változó gyártási folyamatok leírásában. Itt jön képbe a folyamatszimulációs szoftvereszközök használata, mint például a Siemens Digital Industries Software Tecnomatix portfóliójába tartozó Plant Simulation, amellyel képessé válunk a gyorsan változó gyártási körülményekre reagálni, azokat elemezni, a vizsgálati eredményeket pedig felhasználni a döntéshozatali folyamatok támogatására.

Legegyszerűbben talán úgy képzelhető el ez a folyamatábra, hogy vesszük a Blatt féle szimulációra vonatkozó definíciót, azaz, leképezünk egy rendszert beleértve annak minden dinamikus folyamatát, majd kísérleteket hajtunk végre, amelynek eredményeit visszajelzésre és fejlesztésre használjuk.

leképezés

A következő lépésként pedig mindezt ültessük rá egy szoftveres platformra, a Plant Simulation-re. A szoftver segítségével felépítjük a gyártósorunk digitális ikerpárját. Ez pedig nem más, mint az első lépés a digitalizáció útján.

A szimuláció segít a méretezés kialakításában, azaz, hogy megnézzük miből (gép, dolgozó) mennyi kell. Választ ad arra a kérdésünkre is, hogy minek hol van a legjobb helye és segít átlátni a logisztikai folyamatokat, például az anyagáramlást, és azt, hogy ki mit és mikor végez.

Plant Simulation gyártási folyamatszimuláció előnyei

A Plant Simulation-ben elkészített gyártórendszer szimulációs modellje figyelembe veszi a rendszer tulajdonságait. A szoftvermegoldás használatának előnyei:

masodik

A Plant Simulation-ben felépített 2D/3D szimulációs modell méltán nevezhető a digitalizáció első mérföldkövének. A szoftver széles objektum könyvtárral rendelkezik a különböző gyártási folyamatok minél pontosabb szimulációs modelljének felépítése érdekében. Komplett statisztikai eszköztár áll rendelkezésre lehetővé téve az összes termelési paraméter, jellemző és KPI-ok elemzését.

harmadik

Az Ipar 4.0 paradigmaváltás kapcsán a gyártóknak nem csak a hatékonyabbnak és gyorsabbnak kell lenniük, de flexibilisen kell tudniuk reagálni a gyorsan változó ügyféligényekre. Hogy megfeleljenek a kor követelményeinek és megtartsák versenyképességüket szükséges, hogy a digitális ikerpár koncepciót Plant Simulation használatával beépítsék mindennapi működési folyamataikba, és elinduljanak a digitalizáció útján.

A graphIT Kft. Digitális Gyártás csapata ebben a fejlődésben kíván szakértelmet nyújtani mindazoknak, akik elérkezettnek érzik az időt a változáshoz.

!!!