fbpx
Hírek

Miért olyan közkedveltek manapság az integrált PLM megoldások?

2015. május 26. Kategóriák: NX

Az elmúlt időszak során számos neves gyártó cég választotta a graphIT Kft. által forgalmazott integrált mérnöki megoldásokat, melyek gerincét – a Siemens csúcskategóriás CAx rendszere – az NX alkotja. Fehér Tamás, a graphIT Kft. kereskedelmi vezetője válaszolt.

NX_csapat

Az NX csapat: Kovács Zsolt, Horváth László, Fehér Tamás, Huss Dániel, Szepesi Attila

– Miért olyan közkedvelt ez az integrált PLM megoldás?
– Az NX segítségével egy környezeten belül tudjuk a terméket digitális formába önteni (CAD), analizálni (CAE), továbbá a megmunkálását (CAM) megtervezni. A komplexitását tekintve bármilyen jellegű tervezési feladat gyorsan és hatékonyan kivitelezhető. A több, mint száz NX szakmodul lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfeleink számára a legmegfelelőbb megoldásokat tudjuk ajánlani, illetve léteznek speciális szoftvercsomagok is, amelyek az egyedi igényeket is kielégítik.

– Milyen szoftvercsomagról van szó?
– Az NX szoftvercsomagjai többféle kiépítésben érhetők el. Ez lehet funkcionalitásban való különbség, vagy iparági megoldás is. A funkcionalitásbeli különbség az alap CAD szoftvercsomagokkal indul, amelyekben minden tervezési feladatot el lehet végezni. Ezeknek a legtöbb funkcionalitást tartalmazó képviselője a formatervezés szoftvercsomag, amely egy digitális termékfejlesztési platformot biztosít ügyfeleinknek. Az iparági szoftvercsomagok közül kiemelném azautóipari szoftvercsomagokat, amelyek egyedi lehetőségeket biztosítanak nem csak a járműgyártóknak, de azok beszállítóinak is. A beszállítók így a Daimler, a GM/Opel, a Suzuki, a Fiat illetve további autógyártó cégek egyedileg kifejlesztett megoldásait is használhatják a napi munkájukban. A graphIT Kft. rendelkezik több egyedi autóipari akkreditációval is – például a Daimler és az Opel felé -, amelyek tartalmazzák a beszállítók első szintű támogatását, azok képzésének a megszervezését, továbbá lebonyolítását. A második fő iparági terület a szerszámtervezés. Ezek a területek komplexitásban elég magas helyen szerepelnek, mivel előfordulnak több ezres alkatrész számmal rendelkező összeállítások is, amelyeket könnyen és hatékonyan lehet kezelni az NX Moldwizard és Progressive Die szoftvercsomagjaiban is. Harmadikként az NX CAM-et emelném ki, amellyel programozni lehet nem csak a többtengelyes szerszámgépeket, de azok szimulációját is könnyedén digitális környezetben ellenőrizhetjük. Kollegáim felkészültek arra, hogy bármely fejlesztési feladatot meg tudjanak oldani a megmunkáló rendszer és a szerszámgép vezérlése közötti kapcsolat, illetve a posztprocesszor és a szerszámgép kinematika kialakításában.

– Milyen komplexitású feladatokat tudnak megoldani az NX-szel?
– A legszemléletesebb, ha veszünk egy ipari példát az NX felhasználóink közül. Szerszámtervező cégről van szó, műanyag fröccsöntő szerszámokat terveznek. Az NX Moldwizard segítségével hatékonyan tudják ezeknek a szerszámoknak a tervezését és a módosítását elvégezni, majd ezek után a megtervezett alkatrészek megmunkálását (marás, fúrás, esztergálás) és szerszámgépen történő szimulációját az NX CAM-ben folytatják. Az adatkapcsolat a mérnökök, sőt a műhely között a Teamcenter-en keresztül valósul meg, minden projekt adat érhető el és követhető nyomon, hogy mindig az aktuális verziót használják minden feladatnál.PLM-kor_graphit

Bővebb információ: www.graphit.hu/nx

!!!