fbpx
Hírek

Megjelent a Siemens Tecnomatix digitális gyártási termékcsalád 11-es verziója

2013. május 17. Kategóriák: Teamcenter, Tecnomatix Címkék: felhasználói konferencia, plant simulation, szimuláció, teamcenter, újdonságok

A graphIT Kft. a 2013. május 9-10-én tartott Felhasználói Konferenciáján jelentette be a Siemens digitális gyártási termékcsaládjának legújabb 11-es verzióját. Annak ellenére, hogy ez a verzió csak pár nappal korábban jelent meg világszerte, a konferencia résztvevői már élőben láthatták a legújabb szoftverújdonságokat.

Magyar nyelvű Plant Simulation

A magyar gyártócégek, és a német autóipari beszállítók által elterjedten használt folyamat szimulációs eszköz, a Plant Simulation a 11-es verziótól kezdve szinte teljes mértékben magyar felhasználói felülettel érhető el. Ez fontos lépés annak érdekében, hogy a felhasználók hamarabb megtanulhassák a szoftvert, és gyorsabban optimalizálhassák gyártási és logisztikai folyamataikat.

A Plant Simulation legnépszerűbb felhasználási területei a gyártócellák, gyártósorok, üzemcsarnokok területén történő áramlási folyamatok szimulációja, és elemzése. Ilyen esetekben a három legfontosabb kérdés, ami miatt szimulációt érdemes végrehajtani:

A Plant Simulation segítségével a gyártás logisztikája modellezhető a rendszer viselkedésének elemzésére és teljesítményének optimalizálására. A számítógépes modell lehetőséget nyújt különböző változatok kipróbálására, vagy „mi lenne ha” jellegű vizsgálatokra a meglévő gyártósor megbontása, vagy a tervezett gyártósor megépítése előtt. A számos elemzőeszköz, statisztika és grafikon lehetővé teszi a különböző gyártási helyzetek elemzését, és gyors, megfelelően alátámasztott döntések meghozását a gyártástervezésnek már a korai szakaszában.

A Plant Simulation esetében fontos újdonság, hogy megnőtt az ingyenes Student verzióban használható elemek száma, így a diákok komplexebb házi feladatokat, diplomamunkákat tudnak elkészíteni.

A magyar nyelvű Plant Simulation felgyorsítja a gyártási és logisztikai folyamatok szimulációját

 

Energia szimuláció

A Plant Simulation 11 fontos újdonsága, hogy lehetőség van a gyártási folyamatokban szereplő gépek energiahasználatának elemzésére, és a minimális energiafogyasztásra optimalizálásra. Mivel elemzések szerint az energiaárak a következő 10 esztendőben akár a háromszorosukra is növekedhetnek, ez az újdonság sokat segíthet a cégeknek a költségek csökkentésében.

A folyamatok energiafogyasztásának elemzésével lehetőség nyílik a költségek csökkentésére

A Plant Simulation energia szimulációja kompatibilis a Siemens ProfiEnergy módszertanával, amelyet a korszerű S7-es PLC-k támogatnak, így az ilyen PLC-k felhasználói követlenül felhasználhatják az energia szimuláció és optimalizálás eredményeit a PLC-k optimális programjának elkészítése során.
Gyártási adatok még részletesebb elemzése, 3D műveleti utasítás
A Tecnomatix termékek mögött a mérnöki adatok tárolását a Teamcenter végzi. A Teamcenter képes a 3D termékadatok, a kapcsolódó dokumentumok, a műveti utasítások, a layoutok, a szerszámpályák, és minden más, a gyártáshoz kapcsolódó adat kezelésére.
A Teamcenter a legfrissebb verzióban még vizuálisabbá tette a gyártási kapcsolatok megjelenítését. Amennyiben a terméken változás történik, akkor a változás hatásai, az érintett alkatrészek azonnal láthatók a gyártási folyamatban, és a gyártócellában.

A Tecnomatix és a Teamcenter új verziójában lehetőség nyílik 3D PDF műveleti utasítások mentésére is, amelyben immár animációk is bekerülhetnek, például egy szerelési sorrendről.

Vízsugaras vágás támogatása robotokkal

A RobotExpert 11-es verziója a korábban támogatott robotos műveletek (hegesztés, polírozás, ragasztás, stb.) mellett támogatja a vízsugaras vágást. A 11-es verzió az ABB robotok esetében külön robotos geometriai makrókat tartalmaz, amelyek megkönnyítik az ilyen jellegű műveletek definiálását.

Összefoglalás

A Tecnomatix 11 számos olyan újdonságot tartalmaz, amelyekkel a gyártó vállalatok tovább csökkenthetik a folyamatokban rejlő veszteségeket, ezáltal növelve azok hatékonyságát.

!!!