fbpx
Hírek

digitalFACT.2018 Konferencia – Összefoglaló

2018. október 4. Kategóriák: Esettanulmány, Rendezvény, SIEMENS Címkék: digitalFACT., digitalFACT.2018 Konferencia, Digitális gyártás, Digitális termékfejlesztés, Ipar 4.0, Ipari digitalizáció, rendezvény

A piacon nagyon sok információ kering az Ipar 4.0-ról, sokféle tudományos, gazdasági vagy egyéb más megközelítés létezik, ezért a graphIT Kft.-nél úgy gondoljuk, hogy az ipari szereplőknek olyan konkrét tényekre van szüksége, ami alapján meg tudják ítélni mik azok az alkalmazható technológiák vagy piaci előnyök, amiket fel tudnak használni arra, hogy előre lépjenek az Ipar 4.0 kérdésében. A graphIT Kft. 20 éves tapasztalattal rendelkezik mérnöki megoldások terén, a Siemens Smart Expert Gold Partnereként, a Siemens koncepcióján keresztül mutattuk be az ipari digitalizáció témakörét.

digitalFACT.2018 Konferencia logo

A 2018. szeptember 26-án megrendezésre kerülő első digitalFACT. Konferencia célja az volt, hogy a cégvezetők, műszaki vezetők, termelési vezetők és informatikai döntéshozók számára átfogó információt nyújtson az ipari digitalizációs megoldásokról, amelyek támogatják az Ipar 4.0 gyakorlati bevezetését és az egyre korszerűbb gyártási módszereket. A konferencia tematikája ennek függvényében úgy épült fel, hogy a résztvevők számára számos iparágból származó példákat mutasson be. A digitalizáció mindenre kiterjed és ezt a tényt az előadók által bemutatott változatos ipari megoldások teljes mértékben alátámasztották.

sajatweb

A látogatók megismerhették Kovács Imre, a Siemens Industry Software Channel Sales Executive előadásában a Siemens Digitális Vállalat koncepcióját, amin belül megtalálható a Siemens PLM és hozzá kapcsolható digitális fejlesztési, gyártási és automatizálási megoldásai. Ehhez kapcsolódott Boros Péter, a Siemens Zrt. Sales Specialist előadása, amely a konferencia helyszínéül is szolgáló Siemens Zrt. székház Ipar 4.0 laborjában megtalálható automatizálási eszközein mutatta be az Ipar 4.0 koncepció gyakorlati megvalósítását.

Boros Péter - Sales Specialist, Siemens Zrt.

Boros Péter – Sales Specialist, Siemens Zrt.

Mi, a graphIT Kft. egy PLM cég vagyunk, amely két olyan témakört képvisel, mint a digitális termékfejlesztés és digitális gyártás, amelyekkel közvetlenül kapcsolódik az Ipar 4.0 koncepcióhoz. Ebben a két témakörben mutattunk be példákat a vendég előadókon keresztül.

Dr. Németh András - ügyvezető igazgató, AQ Anton Kft.

Dr. Németh András – ügyvezető igazgató, AQ Anton Kft.

Az Ipar 4.0 és a mai kor legfrissebb informatikai trendjei és vívmányai kapcsán nagy mennyiségű adatok és azok kezelése kerülnek előtérbe a digitalizáció során. Erről szólt Dr. Németh András, az AQ Anton Kft. ügyvezető igazgazójának előadása, melyben bemutatta, hogy náluk az adatok alapján milyen döntéséket hoznak ill. milyen öntanuló rendszerek bevezetését tervezik, amelyekkel növelhető a hatékonyság és csökkenthetők a költségek. A második példa a virtualizáció volt Kozó Gábor, az evopro Kft. fejlesztési vezetője előadásában, aki a mai Ipar 4.0 koncepciója egyik csúcsát mutatta be, a digitális ikerpárt. Ezt a legfejlettebb cégek, mint például az autóipari OEM-ek virtuális üzembehelyezésnél szokták alkalmazni egy gyártócella, gyáregység vagy akár egy teljes gyár működésének vizsgálatára még az üzembehelyezés előtt. A továbbiakban hasonló technológiai példát láthattak a digitalFACT. Konferencia résztvevői más szegmensekből, mint például logisztikából vagy akár egy valós gyárból. A BorgWarner-től, ahol turbófeltöltőket gyártanak, Balogh Csaba termelés tervező mutatott be szoftver megoldást a termelésütemezés, mint gyártási probléma, hatékonyságának növelésére.

digitalFACT.2018 Konferencia - Digitális gyártás stand

digitalFACT.2018 Konferencia – Digitális gyártás stand

Nyilvánvaló, hogy minden ilyen technológiai fejlődésnek vannak üzleti vonatkozásai. Ezekről beszélt a GKI Digital Kft.-től Madar Norbert, aki elmondta, hogy a 2 éve és az idén végzett általános digitalizációs felmérés, amit számos Siemens közeli magyarországi vállalatnál végeztek, milyen eredményeket hozott. A felmérésből kiderül, hogy a digitális felkészültség az érintett ipari cégeknél még nem nagyon változott viszont jobban tisztában vannak már azzal, hogy mire kell felkészülniük és milyen lehetséges akadályokba futhatnak bele a digitalizáció során.  Érdekes volt továbbá egy tanácsadó cég prezentációja, akik két esettanulmányon keresztül megmutatták, hogy a digitalizáció csúcsát jelentő szoftverekkel milyen közvetlen üzleti előnyökre tudtak szert tenni az ügyfelei. A digitális gyártás csúcsát jelentő folyamatszimuláció révén az ügyfelek jelentős költséget tudtak megtakarítani.

digitalFACT.2018 Konferencia - Előadói csoportkép

digitalFACT.2018 Konferencia – Előadói csoportkép

A digitalFACT.2018 Konferencia egy sorozat indító rendezvényünk volt és az elkövetkező években egyes speciális témakörökre próbálunk majd hangsúlyt fektetni és azoknak a területeknek a részleteit feldolgozni.

digitalFACT.2018 Konferencia honlapja

!!!